STOCKHOLM.

A Jihad for Love visades i våras i samband med ett SIDA-seminarium i Stockholm. Med på seminariet var förutom filmaren Parvez Sharam och producenten Sandi DuBowski även den sydafrikanske imamen Mushin Hendricks. Sedan filmen premiärvisades i Kanada i september 2007 har de turnérat runt i världen för att sprida budskapet om hur islam och homosexualitet går ihop.
– Filmen har gett hopp till många hbt-muslimer, berättar Mushin Hendricks när vi träffas inför visningen i Stockholm. Den blir till ett verktyg för att stärka självkänslan.
Filmaren Parvez Sharam säger om sin film att ”det är början på en rörelse.” Jag får direkt associationen till Rosa von Praunheim som menar att hans film från 70-talet, ”Det är inte de homosexuella som är perversa utan det samhälle i vilket de lever” blev starten på den tyska hbt-rörelsen. Film som verktyg för att förändra kan visa sig verkligt återigen.

Och de arbetar nu engagerat för att stödja en Queer muslimsk rörelse.
– När vi var i Amsterdam visades vår film samtidigt med visningen av Geert Wilders film Fitna. De två filmerna jämfördes och man tog upp hur stor skillnad det är mellan dem. Och detta påverkade debatten, säger Parvez Sharam.
A Jihad for Love är inte en islam-kritisk film, vilket såväl Parvez Sharam som Mushin Hendricks nogsamt påpekar. Snarare tvärt om. Filmen berättar om olika troende muslimer som är homosexuella. Och hur de kämpar med att få den gängse bilden av vad som anses var profetens och koranens budskap att gå ihop med deras sexualitet.
Mushin Hendricks är verksam i Sydafrika och i filmen kan vi se honom diskutera såväl med konservativa korantolkare som med troende muslimer i sitt grannskap.
– Detta är ett kall för mig, berättade han för QX. Gud vill att jag arbetar för andra.

Filmen har en tydlig funktion i Västeuropa, inte minst mot bakgrund av den mystifiering och demonisering av Islam som islamofobin skapat. Visst finns texter i Koranen som används för att tolka det som att Gud menat att homosexuella handlingar är syndfulla. Men det handlar om samma typer av berättelser som även finns i Bibeln. Det är berättelsen om Lot, Sodom och de våldtagna ärkeänglarna. Och argumentationen från de konservativa korantolkarna är detsamma som för de konservativa bibeltolkarna. Respektive tvärt om. Den liberala tolkningen av Koranen öppnar på samma sätt som bland kristna och judar för en syn där samkönad kärlek och sexualitet kan omfamnas.
Mushin Hendricks tydliga budkap är att Islam kräver att man har ett kritiskt förhållningssätt till Koranen och inte minst till dess uttolkare.
Vad har du för budskap till hbt-personer i Sverige som är troende muslimer?
– Behåll din tro, svarar Mushin Hendricks. God Bless You. Skapa dig ett personligt förhållningssätt och se att Koranen är full av nåd till dig. Koranen talar för oss alla, inte bara imamerna, som ju dessutom är människor de också. Se Koranen i vår tid, i vår situation. Och skäms inte för att vara gay och muslim.
Och han lägger till.
– Var gudsmedveten.

Filmen A Jihad for Love visas på fredags och lördagskvällen på Kulturhuset i samband med Stockholm Queer Film Festival.
Mushin Hendricks deltar även i en konferens om hatbrott arrangerat av Miljöpartiet på torsdagen 12-18

A Jihad for Love