I förmiddags bjöd EuroPride till presskonferens på Djurgården och presenterade axplock ur årets 800 punkter stora program. Humorföreställningen Kyss min plysch, slam-poeten Kalle Haglund och alternativcirkusen Sirqus Alfon var några av inslagen.

Men det var genusvetaren Tiina Rosenberg som drog de stora skratten då hon finskklingande förkunnade att schlagerbögen i henne längtar till torsdagen och att hon var trött på den ”evinnerliga tacksamhet” som homosexuella förväntas hysa för att de gradvis får samma mänskliga rättigheter som andra.

– Visst, vi har hi-jackat en och annan hetero-politiker som följer med i paraden men fortfarande finns mycket kvar, sade Tiina Rosenberg.

Rosenberg, som tidigare var aktiv inom Feministiskt initiativ, förklarade dock att hon inte tänker vara rolig i sitt tal under kvällens Pride-invigning på Skansens Sollidenscen som startar 19.30.

– Varje gång jag försöker vara rolig politiskt slutar det bara i katastrof…

De andra två invigningstalarna är EU-minister Cecilia Malmström som talade om hur Sverige arbetat för ett HBT-vänligare Polen och den indiske prinsen och HIV-aktivisten Manvendra Singh Gohil som gör sitt första Sverigebesök.

– Det var meningen att jag bara skulle vara här under invigningen, men programmet var så intressant att jag stannar hela veckan, sade prins Manvendra.

Den öppet homosexuelle prins Manvendra, som medverkade i QX julinummer, har i åtta års tid arbetat med HIV-frågor i Indien, där samkönat sex fortfarande är olagligt.

– Det är en paradox att staten finansierar ett AIDS-projekt och lär ut säkert sex mellan män, när själva sexakten är förbjuden, sade han.

Prins Manvendra sade sig vara imponerad av hur långt Sverige kommit i HBT-frågor och såg fram emot att ta med flera lärdomar hem.

Se hela programmet för Stockholm EuroPride i QX GayMap här!