För två män i 25-30-årsåldern blev inledningen av EuroPride en mardröm. I närheten av Tantolunden på Zinkens väg kom tre yngre killar upp bakom de två männen som precis kysst varandra och höll varandra i handen. De tre yngre inledde med att fråga om en vägbeskrivning och om att låna mobiltelefon. De fortsatte fråga om de två männens sexualitet. Därefter drog de fram en kniv och tvingade av dem kontakter och mobiltelefon.
– De två männen blev definitivt utvalda för att de är homosexuella, säger Mikael Ekman på polisens Hatbrottsjour.
Rånet avslutades med att en av de två männen blev knivskuren i magen. Han skadades allvarligt men inte livshotande och idag kan polisen ta upp vittnesmål från honom.
Mikael Ekman berättar att polisen har ”gott hopp” om att hitta förövarna.
– Vi har teknisk bevisning och bilder, säger han till QX.se.
– Det här skapar självklart oro inför festivalen. Hur arbetar polisen den här veckan??
– Vi kommer ha en bra polisbevakning, säger Ekman till QX.se. Vi är inriktade på detta från det att parken öppnar på onsdag. Dessutom kommer vi finnas där alla fester hålls och i princip på alla platser där Pride arrangeras.
Mikael Ekman konstaterar dock att polisen ”självklart inte” kan vara överallt. I samband med EuroPride går därför polisen ut med ”Gatusmart”-råd.
– Man skall ha ett allmänt rikstänkande, rekommenderar Ekman. Det är egentligen inga konstigheter och handlar inte bara om hbt-befolkningen utan om alla människor.
– Gå på vägar där det finns andra människor och ha ”lite ögon i nacken”, säger han och konstaterar att ”alla människor är inte snälla”.
– Men jag tycker inte folk skall vara rädda utan verkligen fira Pride nu.
Hotbilden mot EuroPridefestivalen från anti-hbtgrupper vill han, liksom andra på polisen inte uttala sig om.
– Men vi har mycket folk ute och bra koll, säger han.

Ordföranden i arrangerande organisationen Stockholm Pride Jonah Nylund säger att man ser mycket allvarligt på nattens händelse.
– Inför varje års festival ser vi över våra säkerhetsrutiner, säger han, och det har vi självklart gjort även i år.
Jonah Nylund understryker för QX.se att man har ett mycket bara samarbete med polisen och har fullt förtroende för deras arbete.