Ett av tisdagens huvudämnen på Pride House var polyamori och att leva i polyamorösa relationer, ett temablock i två delar som bestod av dels Poly 101, en föreläsning av Föreningen för flersamma relationers ordförande Kip Jansson, dels av Living in sin FAQ, en frågestund med fem polysar som levde i polyamorösa relationer.
Kip Jansson inledde temablocket med en anekdot om den roll exklusiviteten spelar i olika situationer i livet: ”Om jag sa till mina vänner att jag hade hittat en restaurang jag var mycket nöjd med, och sa till dem att det var den enda restaurang jag skulle äta på för resten av mitt liv; eller om jag jobbade på ett stort företag och sa till styrelsen att jag hade hittat en kund som var så bra att vi bara skulle samarbete med denne framöver; eller om jag hade hittat en vän som var så fantastisk att jag inte skulle vilja umgås med några andra vänner i framtiden, så skulle detta ses som något annorlunda och avvikande – endast i kärleksrelationer ses exklusiviteten som det enda rätta.

Janssons fortsatte sin föreläsning genom att berättade om hur samhället ofta missförstår innebörden av att vara polyamorös, och underströk flera gånger att det först och främst inte är sex polyamori handlar om, vilket är den vanligaste missuppfattningen hos folk. Istället framhöll han att polyamori främst handlar om att ha flera intima relationer än en, där vissa av relationerna kan handla om sex medan andra inte behöver göra det. Jansson avslutade sin föreläsning med att ge en rad exempel på fördelarna med att vara polyamorös. Han menade att man inte själv kan räcka till för att helt fylla en annan människas behov av kärlek, bekräftelse och uppmärksamhet, men att man genom att ha flera partners kan få alla sina egna behov uppfyllda, samtidigt som man inte behöver känna sig otillräcklig.

Efter föreläsningen övergick temablocket i en frågestund med fem polysar som alla levde i olika former av polyamorösa relationer. Bland dessa fanns flerbarnsmamman Jenny från Australien som berättade om hur det vara att leva med barn som poly. Hon berättade bland annat om hur hennes barns kompisar ofta fascinerades av deras hushåll och därför ofta kom på besök för att ”undersöka” hur de levde. Jenny konstaterade också att flera av barnen tyckte att det verkade spännande och skulle önska att deras egna hem såg ut som deras.

Under frågestunden fick vi också möta ett svenskt par som berättade om hur det var att leva som poly i Sverige. De berättade tillsammans på scen om hur de hade träffats och hur de kommit fram till att den konventionella synen på förhållanden hade begränsade dem i deras liv, och att de blivit lyckliga först efter att de valt att leva polyamoröst. Den lust- och skrattfyllda stämningen smittade av sig till hela publiken, och mot slutet av frågestunden reste sig en kvinna från publiken upp och berättade att hon under temablockets gång insett att hon måste vara polyamorös, ett utkommande som mottog publikens jubel.