Hej, och grattis! Hur känns det?
– Det känns helt otroligt! Jag blev jätteglad över att jag vann och det är en sån underbar komplimang. Det var väldigt nervigt backstage eftersom vi skulle ta oss igenom så många etapper, men alla tjejer var så sköna och det var en otrolig sammanhållning bakom scenen.

Vem är du?
– Jag är en tjugoårig tjej som är ”born & raised” i Malmö, och där bor jag också med min flickvän. Jag jobbar som programledare för Sveriges Radio i Malmö med en fredagsshow som som ska funka som en inspirerande kick inför helgen…

Joy är ett skönt namn och inte helt vanligt i Sverige…
– Nej, jag bytte faktiskt till det för två år sedan. Jag ville själv markera att nu skulle en period i livet börja som skulle innebära livsglädje och nya steg. Då kändes det rätt att hitta ett nytt namn som beskrev just det. Men jag började inte använda Joy på riktigt förrän jag fick radiojobbet.

Anmälde du dig själv till Miss Gay?
– Nja, mina kompisar hade tjatat så länge på att jag borde anmäla mig, så jag skickade in ett mejl mest för att tysta ner dom. Jag hade ju aldrig trott att jag skulle vinna, och det blev ett jäkligt kul sätt att fira sin första pride på.

Varför utsåg juryn dig till vinnare tror du?
– För att jag kanske hade störst mål av de som tävlade. Jag vill verkligen att HBT-communityt ska uppmärksammas och känner att viktiga saker idag drunknar i skräpmedia. Jag vill att våra framsteg i samhället ska synas ordentligt och fler medier borde fokusera på vår rätt till äktenskap och hur regnbågsfamiljer lever. Jag var med i en inspirationspanel i Queertältet på Möllevångsfestivalen i Malmö nyligen och där kom vi fram till en massa bra idéer. En grej skulle vara att tjugo personer går ut med plakat eller t-shirts där det står ”I´m gay. Ask me!”, Så får folk komma fram och prata med oss, och på så sätt hålla diskussionen levande. Alla känner ju inte en bög eller flata och då kan man få dom människorna att få en inblick i våra liv. Det viktigaste är att diskussionerna kommer av glädje och goda intentioner.

Hur var Miss Gay-festen?
– Det var galet lång kö! Och det blev en grym fest med massor av dans. Många kom fram efter att jag vunnit och var jättegulliga. Jag hade såå kul!

Är du här under hela Pride?
– Nej, jag är redan tillbaka i malmö för att jobba. Jag jobbar idag och imorgon men hoppas att jag kan komma tillbaka på lördag. Jag skulle döda för att få gå med i paraden!

Men om vi inte får träffa dig så kanske vi kan lyssna på dig imorgon?
– Ja, absolut. Om man inte bor i Malmö kan man lyssna via webben. Programmet sänds mellan 15-17 och finns på sr.se/dingata.


Manuela Gaetani blev ”Folkets vinnare” efter en omröstning på nätet. Här är hon med Joy.


Juryn: Alexander Ervik, Linda Rosing, Edith Backlund och Stina Engström.


Kandidaterna grillades på G:s scen.