Barbro ”Lill-Babs” Svensson, en mikrofon och Bennet Fagerlund på keyboard. Mer än så behövdes inte för att trollbinda de människor som samlats på bänkar, kuddar och gräs framför Kulturscenen på torsdagseftermiddagen.

- Där är han ju! ropade Lill-Babs och sprang ut till sin Klas-Göran.

Lill-Babs har spelat på fullsatta Globen och Scandinavium. Men det är på små scener hon trivs bäst, och ikväll hade hon inte bytt Kulturscenen mot något annat.

Mitt i ett hit-medley som förvandlade publiken till tuffa brudar i lyxförpackningar som ville leva livet i den sköna, gröna sommaren stannade hon till och pekade ut i folkmassan.

– Men där är han ju!

En kort stund senare satt ”allas vår Lill-Babs” in knäet på 56 årige Tommy Andreasson, sjungande Är du kär i mig ännu, Klas-Göran.

Tommy Andreasson med vännen Lennie som åkt upp från Helsingborg för Europride.

Tommy Andreasson såg Lill-Babs för första gången som sjuåring i Munkedals Folkpark. Hon har varit med ända sedan dess. ”Som en morsa.”

– Hon gör verkligen texterna till sina. Man ser hur mycket de betyder för henne. Hon låtsas inte, sade Tommy.

Lill-Babs fortsatte blanda glädje med tårar. Scenshow med blyghet. Lill-Babs med Barbro. Bennet Fagerlund träffade varje hjärtnerv med sina tangenter medan Barbro Svensson tömde sitt hjärta över publiken.

Hon talade om de män hon mött. Urho Kekkonen och Sammy Davies Jr. Om hur finska tidningar kallat henne ”härligt bastuvåt” när svenska kallat henne svettig.

Lill-Babs skickade en tanke åt avlidne vännen Sammy Davies Jr.

Hon berättade hur Barbro skrivit många kärleksbrev, men aldrig skickat iväg ett enda för att inte Lill-Babs skulle hamna på löpet i Se&Hör.

– De skulle ju aldrig förstå att det var Barbro och inte Lill-Babs som hällt ner sin kärlek i ett kuvert och skickat till någon karl. Nejdå. ”Gör en rubrik på det! Det tål hon.”

Så river hon tag i gamla juvelen Mitt liv och släpper aldrig taget. Plötsligt är Barbro Svensson en pastor i Harlem.

”Vem har sagt att människor ska forma andras liv,” sjunger hon och en kvinna ropar sitt bifall.

”Det är min tur att göra mina val. Nu tar jag tillbaks den frihet som nån stal,” och en ung killes ögon tåras.

”Ingen ska trampa på mig, och ingen ska trampa på er. Det här är mitt liv, och det är ert liv. Glöm aldrig det.”