Vid helgens EPOA-möte i Zürich konstaterades att EuroPride i Stockholm blev en stor succé. ”EuroPride 2008 blev en av de mest mångskiftande EuroPride någonsin och ett magnifikt arrangemang som celebrerade de svenska framgångarna när det gäller HBT-rättigheter,” skriver EPOA i sin rapport.
EPOA står för European Pride Organisers Association och samlar arrangörer av Pride-festivaler runt om i Europa. Årsmötet hålls i den stad som nästkommande år står värd för EuroPride. I år blev det därför den schweiziska staden Zürich.
Vid mötet beslutades om vilken stad som får EuroPride-festivalen 2011. Som ett budskap till Italiens regering valdes Rom till det årets värdstad.
– Det senaste valet av en höger-regering och med ökningen av homofoba attacker, våld och diskriminering oroar oss mycket, förklarar Andrea Maccarone från organisatörerna som hoppas att ett stort HBT-evenemang kommer påverka landets politik i positiv riktning.
– Vi kommer även att använda den historiskt speciella placering som Italien och Rom har som en bro till Medelhavsområdet och påminna om den solidariska plikt vi har gentempt de fortfarande svaga och förtrycka gaysamhällena på andra sidan Mare Nostrum.
Vid mötet avgick Robert Kastl som ordförande. Han har lett EPOA i åtta år och blivit en centralfigur i arbetet med Pride-festivaler. Ny EPOA-ordförande blir schweizaren Mark Frederick Chapman. I styrelsen sitter nu även två svenska delegater. Dels Paul Turner med ansvar för medlemsservice och Anita Hilleström Vagli med ansvar för mångfalds-koordination.
Nästa års EuroPride hålls i Zürich den 4 maj till 7 juni. Året därpå hålls arrangemanget i Warszawa.