Programmet drar igång måndag 22 september, men invigningen är på onsdagen och sen blir det riktigt mycket att välja på.
– Ja, vi har tänkt att folk som reser hit ska kunna komma på torsdagen, så att de har en långhelg att åka till. Det berättar Matilda Sjödell som arbetat med festivalprogrammet för andra året.
Det blir en hel del fest och glitter men också internationella program, som filmen Be like others om könsbyte i Iran, detta alltså i ett samhälle som inte tolererar homosexualitet men tillåter könsbyte. Filmen The Kuchus of Uganda handlar om att kämpa som HBT-aktivist i just Uganda.
– Ja, och det är kul att vi sträcker oss utanför Europa. Vi samarbetar med dokumentärfilmklubben Doc LoungeInkonst. et är nytt för i år! Filmen om Uganda visas på ABF.
– Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand ska invigningstala, Vänsterpartiets Josefin Brink pratar, mycket händer på ABF som är knutet till sossarna. Är inte allianspartierna med på något?
– Uppenbarligen har de inte varit lika mycket på. Vi har skickat ut samma inbjudan till alla partier. Och jag tycker nog att det varit större uppslutning bland partierna förr. Men i paraden brukar alla gå med utom KD. Fast deras ungdomsförbund har varit med!
– Hur viktig är Regnbågsfestivalen för Malmö?
– Jätteviktig! Det är en möjlighet till möten. Vi får en chans att synas men ger också folk som inte vet så mycket om HBT en möjlighet att veta mer.
Och så kan man festa. Fredagens tjejfest är på Tangopalatset. SLM fixar oktoberfest. På Chokladfabriken blir det stor avslutningsfest i regi av Wonk och queerfeministparty med Combustion som arrangör på Inkonst i samma kvarter.
– Det är kul att tjefesten är på Tangopalatset, det är fräscht med en ny lokal nu när Indigo inte finns längre. Och så spelas Kyss min plysch innan – dit är killar också välkomna. På lördag ska jag se till att ha biljett till bägge festerna på Chokladfabriken och Inkonst, det blir ju vägg i vägg!
– Resten av programmet då? Om du försöker tänka dig att du inte var festivalfixare och fick syn på programmet. Vad skulle du välja att gå på då, tror du?
– Oj, vad svårt… Film på Doc Lounge. Anna Fock som pratar om att hitta sina gränser sexuellt. Tidningen Manas diskussion om hedersvåld, ifall det finns eller inte. Polisens seminarium om hatbrott. Det var förresten polisen som kontaktade oss och tog initiativet till det!
– Du har också Café Banjo precis vid Folkets Park. Är caféet med i festivalen också?
– Ja, vi har ju öppet förstås. Det blir poesikväll. Och så har vi biljettförsäljning till alla de tre stora festerna!

Ladda ner programmet som PDF