Regnbågsfärgade parader genomförs numera i snart sagt alla stora och mellanstora städer i Sverige. Under lördagen var det såväl Malmös som Umeås tur att glädja invånarna med färgglada och uppsluppna festtåg.
I Umeå var det enligt Västerbotten-Kuriren omkring 300 personen som gick med i paraden, dubbelt så många som förra året. Salsa och trummor fick tåget att dansa fram till Rådhustorget.
I Malmö där det var närmast sommarvärme med 18 grader i den strålande solen stod RFSL-Ungdom och Miljöpartisterna för musik från lastbilar.
Omkring 1000 personer räknade polisen med deltog uppger arrangörerna. Stämningen i paraden var det inget fel på och de många åskådarna vid shoppingstråken log ikapp med paradens deltagare.
I paraden fanns förutom Miljöpartiet även Vänsterpartiet med och HBT-socialdemokraterna som på lördagskvällen formellt bildar en lokalavdelning i Skåne. Fackförbundet Metall fanns på plats liksom bland andra idrottarna i Malmö Devilants, RFSL med säkrare sexbudskap och läderklubben SLM.
Vid slutmålet, Malmö Folkets Park höll Vänsterpartiets riksdagsledamot Marianne Bergh liksom den nye RFSL-ordföranden Lucas Högberg tal och det sjöngs av såväl Feministkören som rappare och dragshow. Polisen, Hallongrottan och kampanjen ”Sätt på i Skåne” hade informationsbord och i gröngräset njöt parkfestdeltagarna av årets sista sköna sommardagar.
Ikväll blir det fest i såväl Umeå (på Norrlandsoperan) som Malmö (Combustion, Pridefesten och SLM). I Malmö där det också är Gallerinatt har fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin vernissage för en utställning med verk från en rad tidigare utställningar.