Med fyra representanter, stor uppbackning från såväl det svenska hbt-samhället som Stockholms stad och med svenska ambassadören i Kanada på plats, försökte Stockholm Pride under samarbetsorganisationen Interprides årsmöte i Vancouver nu i helgen få arrangemanget WorldPride 2012.
Det blev dock den ”konkurrerande” staden, London, som till slut med siffran 75 mot 54 tog hem WorldPride. Samma år som London även har sommar-OS.
– Det känns jättetrist, men vi kan söka igen 2014, säger Stockholm Pride Håkan Steenberg som befinner sig i Vancouver.
– Vi får se om vi orkar samla ihop oss och köra en gång till. Efter 2014 blir det New York som kör World Pride 2019, eftersom det då är 50 år sedan allt började med Stonewall.
WorldPride har hittills arrangerats i Rom år 2000 och därefter i Jerusalem. Det senare blev så provocerande för fundamentalistiska grupper bland kristna, muslimer och judar att man, dessutom som resultat av ett spänt läge i regionen, fick skjuta upp det planerade arrangemanget 2005. Året efter kunde WorldPride ordnas i mindre skala men utan att en parad fick genomföras.
Interpride är en internationell samarbetsorganisation för Pride-festivaler. Vid årsmötena utbyts erfarenheter och man slår även fast det internationella budskapet för Pride. 2008 år budskapet ”Live – Love – be” och nästa år är det ”Your rights, Our rights, Human rights”.
Vid mötet i Vancouver valdes Håkan Steenberg in i styrelsen.