Varje år väljer Föreningen Stockholm Pride ett tema för sin festival. EuroPride hölls under temat Swedish sin breaking border, med betoning på internationella frågor. I år har föreningen valt det kortfattade temat Hetero.
– Om en person bryter mot de oskrivna regler som finns gällande kön och sexuell läggning hamnar denna helt plötsligt i en situation av att bli ifrågasatt eller uttittad, säger Jonah Nylund, ordförande för Föreningen Stockholm Pride som förklaring till temat som gör att festivalen fokuserar på heteronormativitet.
– De flesta människor går utanför ramen i någon utsträckning, men HBT-personer som bryter så tydligt mot dessa ”regler” hamnar konstant i situationer där de måste göra val som kommer att få direkta följder i personens liv och vardag, förtydligar Jonah Nylund.
Årets PridePark kommer hållas i Tantolunden, möjligen blir det sista gången som park-området kommer att vara på Södermalm. Traditionsenligt kommer det andra centret för festivalen bli PrideHouse som fokuserar på hbtq-debatt, seminarier och kultur.
I år presenteras även Pride Garden som festivalens aktiviteter i Kungsträdgården döpts till. Mitt i centrala staden kommer delar av det som erbjuds under den övriga festivalen att presenteras för allmänheten.

Tema Stockholm Pride på Qruiser
stockholmpride.org