Stundtals gick diskussionens vågor höga under årsmötet kring den framtida inriktningen av festivalen, men efter omröstning valdes Claes Nyberg att efterträda Jonah Nylund, som därmed lämnar över ledarskapet till sin förste vice ordförande.

– Det känns omtumlande eftersom det var ett årsmöte med mycket känslor kring valet av ordförande, och det påverkade mig, säger Claes Nyberg till qx.se

Förra året var Stockholm värd för EuroPride som hade 17 000 unika betalande besökare. Enligt Stockholm Visitors Board drog gästerna in 100 miljoner turistkronor. Pride är Stockholms största årligt återkommande evenemang. Claes Nyberg vill utveckla festivalen ytterligare.

– För mig är det viktigt att bredda målgruppen så att fler kan känna att festivalen har något att erbjuda dem. Organisatoriskt och klimatmässigt måste olika idéer få det utrymme de förtjänar, och jag vill minska de fasta gränserna mellan festivalens olika verksamheter, säger han.

Claes Nyberg tycker att Pride är en organisation med växtvärk och det har lett till en för svag samverkanskultur, och nu vill han göra ett omtag i organisationen.

– Inför året har vi nått ett kulturbrott åt det hållet och jag tycker att det finns en bredare diskussion om hur olika programpunkter kan samsas, och hur man kan få bra flöden inom festivalen. Om det exempelvis finns en programpunkt med barntema, och vi ser att det finns ett liknande arrangemang på annat håll inom festivalen så är det självklart att det ska samordnas, utbrister han.

Ur ett publikperspektiv vill Claes Nyberg att festivalen ska bli bättre på att framhålla bredden i utbudet.

– Pride ska ha mer att erbjuda och jag tycker att festivalen är bredare än vad den presenteras, där har vi alla ett ansvar, vad vi lyfter fram för typer av saker. Sedan kan jag tycka att artistutbudet kan få bli lite mer vågat, och inte för fokuserat på de som är till för att sälja biljetter. Jag vill hitta de där artisterna som få efterfrågar men som har ett mervärde.

Men vad vill du se konkret på festivalen?
– Haha, presschefen här bredvid ropar Britney Spears! Jag skulle själv vilja se mer queerteater, och sedan är Annie Lennox en personlig idol.

Vad gör du när du inte sysslar med Pride?
– Jag är 38 år och sambo i en tvåa på söder. Jag jobbar som organisations- och utvecklingskonsult på ett företag som heter Affärskraft och är inriktat på team- och ledarskapsutveckling. Jag sjunger mycket acapella, har tidigare varit aktiv i RFSL och har varit studentpolitiker. Jag var med och hjälpte Sveriges förenade Gaystudenter, som det hette då, när organisationen startades.

Vad har du för lik i garderoben?
– Dåliga ragg, de är de största liken man har i den här världen!

Pridefestivalen hålls 27 juli – 2 augusti och har temat Hetero.