Ikväll fredag inleds den finlandssvenska hbt-organisationen Regnbågsankans årliga regnbågshelg med en gudstjänst i Johannes kyrka i Helsingfors. Mässans tema är ”Han vandrar med oss – livet får färg” och deltagarna i mässan uppmanas att bära röda kläder för att uppmärksamma den internationella dagen ”Day of Silence”.
På lördagen startar aktiviteterna klockan 10.00 på Luckan med en hälsning från finska HBT-organisationen SETAs nyvalde ordförande Outi Hannula. Författaren Gurli Lindén medverkar och det blir en diskussion om HBTI (homo, bi, trans, intersexuella) i Finland och Sverige där professor Tiina Rosenberg, RFSL-Göteborgs ordförande Kaj Heino liksom genusvetenskapsstudenten Malou Ziliacus deltar. Det blir Queertango med Charlotte Rivero från Tangoverkstan innan heldagen avslutas.
På kvällen blir det fest på DTM där Dan Granqvist och Tommy Nordlund från radiostationen X3M liksom dragking-gruppen Ex-poikaystävät underhåller.
Fram till Regnbågshelgens start har medlemmarna kunnat rösta på fyra kandidater till priset Guldankan för årets bästa insatser i HBT-frågor.
Nominerade är åländska Camilla Gunell som tidigare varit kultur- och utbildningsminister i landskapsregeringen. Hon nominerades bland annat för en motion om gratis fertilitetsvård för ensamstående kvinnor och lesbiska och hon var den som tog Ecce Homo-utställningen till Åland. När hon 2003 kandiderade till lagtinget var det bland annat med parollen ”Är du homosexuell, rösta på Gunell”.
Roger Petas är vice ordförande i den finlandssvenska hbt-organisationen Regnbågsankan. Han nomineras för att ha utvecklas skolprojektet Våga Veta som förutom i skolor även används i scoutrörelsen och högskolan.
Anissa Nordman är den som startade Regnbågshelgen för fem år sedan. Hon har även varit engagerad som ungdomsledare och skolinformatör inom Seta och är idag engagerad i könsminoriteternas ställning i samhället.
Bo-Eric Rosenqvist nomineras för att ha bildat den finländska gaykören Out ‘n’ About och har även legat bakom bildandet av föreningen Gay West i Ekenäs. Under sin tid som bibliotikarie var han aktiv med att förse biblioteket på Svenska social- och kommunalhögskolan med hbt-litteratur och är dessutom en av tidningen QX distributörer i Finland.

Regnbågshelgen i QX GayMap

Helsingfors i QX GayMap