Att ägna en artikel åt att beskriva hur läget ser ut idag utan att ha förslag på förändring är bra, men leder inte utvecklingen framåt. Yta utan innehåll är tämligen meningslöst.
De lyfter fram den utvecklade lagstiftningen och det starka diskrimineringsskyddet vi har i Sverige som viktigt för att vi hbt-personer kan leva öppet och fritt. Men då vill jag påminna om att Moderaterna, vare sig de kallar sig gamla, nya eller öppna Moderater, varit stora motståndare till att inkludera sexuell läggning i lagen om hets mot folkgrupp och i de lagar som ska vara till för att förhindra diskriminering. Men det är trevligt om de äntligen insett det vi redan visste när vi drev dessa frågor när vi satt i regeringsställning, att starka och moderna lagar på det här området är viktiga. Vi socialdemokrater har inte alltid varit de som initierat förändringarna, men vi har varit med och bidragit till att varenda en av de förbättringar som gjorts i Sverige på det här området blivit verklighet.

Jag ställer mig också något undrande över den verklighetsbeskrivning de utgår från i sin artikel ” Även homo-, bisexuella och transpersoner lever ett fritt och öppet liv här, i stort utan problem i vardagslivet.”. Det är nog sant om man lever i en stor stad och är öppen med vem man är. Men jag vet att det fortfarande är oerhört många som inte vågar vara öppna, vare sig de lever i storstäderna eller på mindre orter. Ingen ska behöva uppleva sig vara ”sexualpolitisk” flykting i sitt eget land och känna sig tvingad att fly det lilla samhället för ett liv i storstaden på grund av sin sexuella läggning eller identitet. Och på det här området har vi mycket kvar att göra. Hbt-kompetensen i skolan, vården, omsorgen och inom arbetslivet måste höjas. Men i framtiden kommer hbt-kampen mer att handla om att förändra attityder i samhället snarare än om att förändra lagar och regler, även om det fortfarande finns arbete kvar på det området som måste åtgärdas. Särskilt då det som rör transpersoners livsvillkor.

Till skillnad från Öppna Moderater har vi Hbt-socialdemokrater konkreta idéer på hur detta ska ske.
1) Alla elever ska ha rätt till sexualundervisning och alla läromedel ska ge en bra kunskap om hbt-personers situation. Undervisningen i skolan måste tydligare ta upp dessa frågor i syfte att motverka fördomsfulla attityder. I hela utbildningsväsendet ska det finnas ett heltäckande skydd mot diskriminerande behandling av barn, elever och personal. Detta måste också omfatta ett krav på aktiva åtgärder även mot diskriminering av kön, könsöverskridande identitet eller utryck och sexuell läggning. All personal inom förskola och skola ska ha hbt-kompetens.

2) Arbetsgivare ska vara skyldiga att aktivt förhindra diskriminering av hbt-personer, och arbetsmarknadens parter – arbetsgivare och fackföreningar – måste öka sin hbt-kompetens. Vid offentlig upphandling ska krav om antidiskrimineringsarbete regelmässigt ställas.

3) Hbt-kompetensen hos vård- och omsorgsanställda i hela landet måste höjas och tillgång till särskilda lesbiska gynekologiska mottagningar ska finnas i hela landet. Hbt-personers hälsa och livsvillkor ska undersökas för att skaffa kunskap som ska användas för att göra hela samhället mer hbt-inklusivt och som grund för att komma med förslag till förändringar som kan undanröja hinder för hbt-personer att leva fritt och öppet oavsett var man väljer att bo.

4) Namnlagen måste ändras så att alla har rätt att välja det namn som behagar denne. Avskaffa kravet på kastrering och tvångssterilisering vid könskorrigering. Den som genomgår en könskorrigering måste få möjlighet att spara sina könsceller och den egna definitionen måste vara avgörande för i vilken grad man vill korrigera sitt kön i syfte att få harmoni i sitt könsuttryck. Dessutom måste en ny human lag om fastställelse om könstillhörighet tas fram.

Jag vill också passa på tillfället att bjuda in Christer G Wennerholm till en debatt med mig under årets Stockholm Pride för att debattera hbt-frågor och visa på skillnaderna mellan de två regeringsalternativen som går till val den 19 september i år.

Öppna moderaters debattartikel: HBT-person osedda i vård och omsorg