Det ser tunt ut med mer officiellt deltagande från hbtq-håll i såväl socialdemokraternas som vänsterns 1 maj-tåg. Tidigare års mer offentligt utannonserade samlingar i huvudsakligen Stockholm lyser i år helt med sin frånvaro.

– De flesta föreningarna vad jag vet gör inget eget eller rättare sagt vi syns med våra flaggor och banderoller där det finns parader, svarar HBT-Socialdemokraternas Förbundssekreterare Madelaine Vilgren på QX förfrågan.

Klart är att HBT-Socialdemokraternas förbundsordförande Sören Juvas är huvudtalare vid partiets 1 maj-firande i Härnösand. Samling vid teatern klockan 11.00.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Hans Linde är huvudtalare i Eskilstuna där han planeras tala klockan 13.00 på Rademachersmedjorna efter partiets 1 maj-demonstration. Han tar sig sedan till Västerås för att 14.30 tala vid Djäknaberget. Linde är partiets internationella talesperson och leder HBTQ Vänstern.

I Umeå är det den öppet lesbiska ledamoten av EU-parlamentet, Malin Björk (V) som talar vid samlingen i Döbelns Park 14.00 i en demonstration där en rad vänsterorganisationer deltar

Traditionsenligt brukar de i Stockholm som vill gå bakom den numera legendariska banderollen med texten Homosexuella socialister mötas upp utanför 7 Eleven på Medborgarplatsen där Vänsterpartiets demonstration samlas vid 12-tiden. En chansning är att banderollen dyker upp även i år så att de som fortfarande tycker det är viktigt att synliggöra hbtq-närvaron i vänsterns parader kan mötas.
Även i Syndikalisternas tåg brukar regnbågs- och transflaggor synas, men utan någon organiserad avdelning.

I Falun samlas till ett protestmöte med budskapet Dalarna mot nazism som ett svar på att en nazistisk gruppering fått tillstånd att demonstrera i stan på 1 maj. Bland de många partier, kyrkor, flyktingorganisationer och fackföreningar som ställer sig bakom protesten finns Falu Pride Kulturförening och HBTQ+Vänstern Dalarna. Samling mellan 12-15 på gamla Postenparkeringen.

I Stockholm bjuder baren Bitter Pills in till 1 maj-firande med specialpriser på måndagskvällen. På Mälarpaviljongen blir det 15.00 start för traditionsenliga Hattparaden som samlar både höger och vänstersinnade.