Rickard kom ut för sina föräldrar när hans mamma knackade på dörren till hans rum. Hon frågade om det inte var så att han gillade killar. Rickard svarade ja. Sen åt de middag.

Han och hans man har varit gifta i tio år. Deras hem i Malmö är ett tempel till deras kärlek. I taket är de äkta makarna målade likt Michelangelos Adams Skapelse och i hyllan står en dalahäst målad i pridefärger.

Hans adress är hemlig efter han fått motta hot från religiösa grupper.

– De smetade bajs på min regnbågsfärgade cykel.

Vi ville utföra ett experiment. Klarar en av Sveriges mest etablerade homosexuella kändisar Migrationsverkets trovärdighetsbedömning? Kan Rickard Söderberg göra sin sexuella läggning sannolik?

Det är helt omöjligt att svara på

Rickard Söderberg sitter på en stol framför en vit vägg med en kamera i ansiktet. Frågorna vi har valt är autentiska. Dem kommer från intervjuprotokoll från flera asylutredningar.

Frågorna ställs utan närmare förklaring. Precis som i en verklig asylutredning.

Hur långt innan det här kände du dig attraherad av män?

– Så långt tillbaka som jag kan uppleva att jag var attraherad av någon.

När kände du dig attraherad av någon första gången?

– Det är helt omöjligt att svara på.

Frågorna fortsätter.

När insåg du att du var homosexuell?

Var du medveten om vilka rättigheter homosexuella människor hade i Sverige vid den här tidpunkten?

Menar du att ni hade en relation eller att han trakasserade och våldtog dig?

Intervjun är bara 20 minuter till skillnad från de flera timmar långa samtal som en asylsökande kan tvingas till. Efteråt är Rickard Söderberg skärrad.

– Jag riskerar inte att bli utsläng från mitt hem eller att bli dödad. Jag har språket, jag känner mig ganska trygg och ändå tycker jag att det var obehagligt. Tänk dig om du inte har något av det.

Hur tror du att det gick?

– Om det här ska ha någon trovärdighet överhuvudtaget så ska jag hamna en tia på en skala från ett till tio där tio är “Ärke-homo”. Hamnar jag inte där så får de elda upp det här testet. För det är det jag är.

Rickard Söderberg är säker på att intervjun inte säger något om hans sexualitet.

– Det här bevisar inte min läggning för det handlade inte om vem jag är. Det handlade om saker jag eventuellt hade gjort som de la upp och sen ifrågasatte. En jävla halmdocka. Jag hamnar i någon slags återvändsgränd hela tiden.

Expressen visar Rickards svar för två erfarna asylrättsadvokater som har läst tusentals hbtq-utredningar. De är eniga. Rickards svar är för vaga. Hade det här varit på riktigt hade det inte varit tillräckligt för Migrationsverket. Avslag och utvisning.

Rickard Söderberg valdes till Årets Homo av QX läsare. Men Migrationsverkets tester visar att det inte är sannolikt att han verkligen är homo.

Rickard Söderberg är i chock över att han inte lyckats göra sin läggning sannolik.
– Det känns så oerhört förnedrande. För att du förnekar vem jag är. Du ifrågasätter 30 års inre katarsis och process för mig. Du ser inte mina rädslor.

Hur känns det att inte bli trodd?

– Alltså att inte bli trodd när man är i en sådan utsatt situation, det är det värsta.