Pia Emanuelsson, initiativtagare till Göteborgs rättighetscenter och Ardeshir Bibakabadi och den organisation han startat, HOMAN, som samlar homosexuella muslimer och nyanlända hbtq-flyktingar.

Priset delas ut för första gången till minne av hbtq-aktivisten Kaj Heino som avled i september 2016. Under sitt vuxna liv var han aktiv i först den finska hbtq-rörelsen Seta och i Sverige i RFSL och SLM Göteborg.
Priset, som från i år skall delas ut i samband med West Pride, skall ges i Kaj Heinos anda till personer eller organisationer som arbetar med flykting-, mänskliga rättighets- och antidiskrimineringsfrågor.

– Jag jobbade väldigt nära Kaj i fem år så det är väldigt hedrande att få det här priset. Vi har kämpat tillsammans väldigt mycket med de här frågorna, säger Pia Emanuelsson, en av pristagarna och initiativtagare till Göteborgs rättighetscenter i pressmeddelandet efter prisutdelningen.

– Att jag blir uppmärksammad på det här viset är fantastiskt eftersom att det synliggör hbt-personer med muslimsk bakgrund, och det är viktigt. Det är en grupp som ofta är mer utsatt än någon annan. Att få det här priset ger en fantastisk känsla, säger Ardeshir Bibakabadi, som delar sin del av priset med HOMAN där han är verksamhetsledare.

Priset delades ut av West Prides ordförande Tasso Stafilidis i Regnbågsparken.