Med över 18% valdeltagande i årets kyrkoval får man gå tillbaks ända till 1950 för att hitta samma engagemang. Sverigedemokraternas storsatsning på valet och motreaktionen drog därmed 940 000 medlemmar i Svenska kyrkan tillvalurnorna.

Valkampen kom att handla om kyrkans roll i samhället där frågor om engagemang för flyktingar, internationellt arbete liksom relationen till andra kristna och religioner. Även hanteringen av de som inte accepterar kvinnopräster och vigsel av samkönade par blev en tydlig vattendelare mellan de olika nomineringsgrupperna.

Partier som aktivt motarbetade samkönade äktenskap inför beslutet 2006 behöll antalet mandat. Kristdemokrater i Svenska Kyrkan backade fem mandat, Frimodig kyrka tappade 2 medan Sverigedemokraterna gick fram med sju mandat.

Förutom Sverigedemokraterna så gick POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Centerpartiet fram med fem mandat vardera, Socialdemokraterna och Vänstern med 3 mandat medan öppen kyrka ligger kvar på 11 mandat.

De stora förlorarna blev Borgerligt alternativ, vilket förklaras med deras koppling till Moderata samlingspartiet som just nu har det turbulent i rikspolitiken. Även Miljöpartister gick bakåt och halverade sitt stöd medan Liberalerna tappade ett mandat.