Det är bedrövade kommentarer från HBT-rörelsen som följer på Sverigedemokraternas intåg i riksdagen.
Jimmie Åkesson har genom detta sagt att alla människor som har sina rötter i muslimska länder skulle vara hbt-fientliga. Det är en rasistisk retorik som hbt-rörelsen aldrig får ställa upp på. Kampen för hbt-personers rättigheter är en kamp för mänskliga rättigheter och den kampen kan aldrig innebära att några människors rättigheter ställs emot några andras, säger RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund i sin kommentar där hon beklagar att det ”hbt-fientliga” Sverigedemokraterna valts in i riksdagen.
Westerlund efterlyser nu blocköverskridande samarbeten för att driva igenom hbt-flyktingars rätt till asyl i Sverige, transpersoners rätt till könskorrigerande vård och avskaffandet av tvångssterilisering, hiv-positivas rättigheter liksom olika familjepolitiska frågeställningar som rör hbt-personer.
Från Öppna moderater säger vice ordföranden Fredrik Saweståhl att det ur ett hbt-perspektiv är ”katastrofalt” att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.
– Det är det sista Sverige behöver, säger han. Samtidigt finns det en stor majoritet i dessa frågor så det skall inte behöva påverka politiken.
Saweståhl uttrycker även en stor glädje för moderaternas valframgångar.
– Det är fantastiskt bra att Moderaterna gjort ett jättestarkt val, säger han. Vi har på vårt lilla sätt bidragit till valresultatet med våra kampanjer vilket vi ju också såg i Qruisers valundersökning där hbt-gruppen gav stort stöd till partiet.
HBT-Socialdemokraternas förbundsordförande Anders Selin säger att det är ”oerhört tråkigt att vi fått in ett parti i Sveriges riksdag som bygger på nazistisk grund”.
– Det man trodde inte skulle behöva bli den stora kampen, striden mot rasism kommer nu att bli påtaglig, säger han och säger att det finns en stor skillnad mot Ny Demokrati som satt i riksdagen på 90-talet.
– Det var ett cirkussällskap, menar Selin. Detta är ett parti som bygger på en starkare övertygelse om att Sverige skall vara ett etniskt rent land.
– Kommer detta att påverka hur HBT-Socialdemokraterna arbetar framöver?
– Det gör det säkert, svarar Selin. Det kommer bli ännu tydligare när vi talar om hbt att även lyfta mer allmänna Mänskliga rättighetsfrågor. Vi måste vara ännu tydligare med att stå för ett samhälle där alla får plats oavsett sexualitet och könsidentitet, vilken gud man tror på eller etnicitet.