Under torsdagen kunde EKOT berätta att en majoritet av Riksdagens partier ställer sig bakom en utredning om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige. Om det införs kommer Sverige att följa länder som Danmark, Indien, Nepal, Pakistan, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.

Med möjlighet att ange ett tredje kön kan icke-binära personer som inte identifierar sig som vare sig man eller kvinna ange ett tredje kön i exempelvis pass. Även frågan om personnummer, där idag den näst sista siffran anger om en person är man eller kvinna, skall utredas så att kön inte framgår.

Förslaget om ett tredje kön presenterades i den statliga utredningen om transpersoners livsvillkor som Ulrika Westerlund lämnade över till regeringen i november.

Både Kristdemokraterna och Moderaterna motsätter sig att utreda möjligheten till ett tredje kön.

De får sällskap av Sverigedemokraterna som dock formulerar sitt motstånd med att de istället vill utreda om begreppet juridiskt kön skall avskaffas och endast bibehålla begreppet biologiskt kön.

Det EKOT kunde meddela under torsdagen var att Centerpartiet nu tagit ställning och sällat sig till regeringspartierna, Liberalerna och Vänsterpartiets tidigare positiva ställningstagande.

I samband med beskedet uttalade sig den Pingströrelsen närstående tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund mot förslaget om en utredning och i Aftonbladet formulerade tidningen ETCs ledarskribent Kajsa Ekis Ekman en radikalfeministisk kritik av debatten om att det finns fler än två kön.

Frågan om det tredje könet ser därmed ut att återställa de politiska skiljelinjerna i HBTQ-frågor till tiden före Fredrik Reinfeldts omdaning av Moderaterna till ”de nya moderaterna”.