Tidningen Expo, som bevakar högerextrema rörelser och partier, kunde under fredagen berätta att kommunstyrelsens ordförande i Svalöv, Teddy Nilsson (Sd) för två år kallat regnbågsflaggan ”Exkluderingsflaggan” och i ett inlägg som kunde ses av utvalda vänner krävt att flaggan skall förbjudas.

Nilsson är en i raden av Sverigedemokrater som aktivt och med upptrissat tonläge arbetar för att kommuner inte skall hissa regnbågsflaggan i samband med Pride-friranden.

Förra året var det Stefan Borg, Sverigedemokratiskt kommunalråd i Hörby som inte bara arbetade för att stoppa regnbågsflaggning, utan dessutom jämfört flaggan med sexualbrott. Efter mediaturbulens fick Borg lämna sin post.

Även i Danderyds kommun har frågan om regnbågsflaggan skall hissas eller ej när Pride pågår i Stockholm, skapat debatt. Föreningen Svenska Prides ordförande Sussie Hedlund, har under flera år arbetat för att kommunen skall hissa flaggan. Förra året vajade regnbågsflaggan på Djursholms slott, kommunens stadshus.

I år har dock Kristdemokraterna protesterat berättar Sussie Hedlund för QX. Även Sverigedemokraterna har agerat för att kommunen inte skall flagga i samband med Stockholm Pride detta år.

Partiets starke man i Danderyd, Christer Erestål skrev i december en motion till kommunfullmäktige där han använder begreppet ”exkluderande” om föreningen Stockholm Pride som arrangerar festivalen och inte anser att kommunen därmed skall hissa Regnbågsflaggan.

Sussie Hedlund kunde på Nationaldagen som kommunbo delta i flaggparaden och där gå med regnbågsflaggan.

Händelserna i Svalöv, där Sverigedemokraterna styr i samarbete med bland annat Moderaterna, har fått Öppna moderater att reagera mot budskapen från en kommun som organisationen tidigare gett ”hedersomnämnande”.

Moderaternas gruppledare i Svalövs kommun, Angelie Fröjd, svarar Öppna moderater att flaggan fortsatt kommer ”svaja”. ” Vi är mycket stolta över att vi hbtq certifierat stora delar av förvaltningen”, skriver Fröjd till Öppna moderater.