I 20 år har vi jobbat med att göra Qruiser till den ledande mötesplatsen för HBTQ-personer. Vi har inte bara strävat efter att utveckla nätverket och hur vår community organiserar sig, vi har också velat skapa en trygg och säker plats där du kan träffa likasinnade.

Vi vet att alla digitala plattformar lockar till sig bedragare och andra som inte har ett helt ärligt uppsåt med sin närvaro. Falska konton är ett stort problem på alla communitysajter och vi lägger stora resurser på att kolla så att de som vill bli en del av nätverket faktiskt också är seriösa och riktiga personer bakom profilerna. Självklart är anonymiteten otroligt viktig men det utesluter att Qruiser har ett ansvar att se till att konton som visar sig vara startade av bedragare snabbast möjligt tas bort.

Det är en arbete som pågår ständigt och där vi ständigt försökt förbättra våra metoder för att göra Qruiser säkrare för medlemmarna.

Som ett led i det arbetet kommer vi introducera en ny möjlighet för säker identifiering till Qruiser för att dels höja säkerheten men – och det är minst lika viktigt – ge dig större kontroll över din digitala identitet.

Freja eID är Sveriges enda mobila e-legitimation som är godkänt för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation. Det innebär att både tjänster och användare kan lita på den. Vad vi speciellt gillar med Freja eID är att den hela tiden ger dig som användare full kontroll över vilken information du delar – och till vem. Du kan också enkelt ha koll på din historik där du använt din e-legitimation och till och med stänga av tillgången till tjänster du inte vill ha något att göra med.

När du använder Freja eID får du se i appen vilken information du delar med tjänsten du identifierar dig till, exempelvis namn och personnummer. Detta gör att du kan ha full koll på hur din personliga information hanteras i den digitala världen. Dessutom höjs säkerheten jämfört med om du loggar in med användarnamn och lösenord, som du säkert hört är det vanligt att lösenord hackas. Freja eID är en så kallad tvåfaktorsautentisering vilket gör att det är extremt svårt för en hackare att ta över en inloggning som är skyddad av Freja eID.

När våra användare i framtiden identifierar sig med Freja eID för att skapa konto, eller logga in till sitt konto, kommer du kunna vara säker på att dessa användare är ”riktiga” användare och inte några fejk-konton eller robotar. Självklart bibehåller vi anonymiteten på sajten, men genom att höja säkerheten och kunna spåra bedragare tror vi att vi skapar en mötesplats med mer frihet.

Mitt tips är att du bekantar dig med Freja eID redan nu, så är du redo när vi väl påbörjar införandet på Qruiser. Du kan använda e-legitimationen på en lång rad e-tjänster som exempelvis 1177.se, Min myndighetspost, Svenska Spel, Skatteverket och Studentkortet för att bara nämna några. Du kan faktiskt också be privatpersoner att identifiera sig via nätet direkt till din mobil – en smart funktion om du tex. ska köpa något på Blocket och vill veta vem du kommer att träffa. Eller varför inte om du ska på en dejt med en helt ny bekantskap?

En annan orsak till att vi gillar Freja eID är att det är en tjänst som även går att använda i flera länder än Sverige. Som ett internationellt community är det viktigt att tjänster för säker identifikation på egna villkor är tillgänglig i många länder.

Vi kommer under året att aktivera Freja eID och rekommenderar dig därför att redan nu ladda ner appen och aktivera e-legitimationen.