Storuman Happy Pride 1-3 juli
Festivalen ingår i Storumandagarna som äger rum den 1-3 juli och ägde för första gången rum sommaren 2019 med aktiviteter och ett Pridetåg med 300 personer som deltog i Storuman Happy Pride. Arrangörerna Storuman Fritid och Storumans Idrottsklubb arbetar med programmet just nu men klart är att RFSL Umeå deltar, det blir parad genom centrum, och Mandy Rich – Sveriges första transsexuella rappare gör ett framträdande i centrum. Dessutom väntar talare, bokbord och andra aktiviteter.
Varför behövs Pride i Storuman?
– I en liten glesbygdsort och inlandskommun som Storuman behöver vi visa att vi står bakom värderingen om allas lika värde. Det är svårt att som individ i ett litet samhälle ”sticka ut” och vara ”annars” vilket det lätt kan kännas som. Med en parad där många deltar och sluter upp kan det bli enklare att förstå att man är en del av ett samhälle och att här finns det plats för alla, säger Anna Ludvigsson, på Storumans Idrottsklubb.

Varberg Pride 2 juli
Sedan 2015 har Pride firats i Varberg. I år fortsätter den fysiska satsningen och det blir artister, food trucks och utställare i Societetsparken i centrala Varberg. Prideparaden genom Varberg brukar samla tusentals människor.
– Det finns något för alla under pridefestivalen, som dragqueens som läser sagor för barn, underhållningsbandet och lokala King Melodies spelar. Dessutom kommer Tusse att avsluta på scen innan det blir Pride after party på Bodegan.
– Föreningen jobbar för en större medvetenhet och acceptans för HBTQIA+ personer. Pridefestivalen är ett tillfälle då vi sätter Varberg på kärlekskartan och visar att Varberg är en stad som står upp för öppenhet, tolerans och allas lika värde, säger Annica Cauchy, ordförande för ProLove/Pride Varberg.

Sölvesborg 5 juli
Sölvesborg får för första gången sin egen parad i år! Bakgrunden till det är att Karlskrona Pride 2014 tillsammans med RFSL Blekinge delade ut flaggor till alla kommuner i länet så att alla kommuner kunde uppmärksamma Prideveckan. Detta gjorde alla kommuner fram till 2020 då Sölvesborgs kommun fattade beslut om att inte längre flagga. Paraden var planerad till 2020 men pandemin omöjliggjorde detta. Nu blir den av 5 juli kl 16 med samling kl 14.00 vid idrottsplatsen Svarta led (Idrottsvägen 1).
– Det finns ett väldigt stort motstånd mot Pride i Blekinge. Så länge detta motstånd finns och så länge det sprids hat mot HBTQ-personer i länet så behövs vi. Vi hoppas kunna vara en motkraft till hatet och istället sprida kärlek och glädje, säger Sophia Ahlin, ordförande Karlskrona Pride.
Tidigare under veckan äger Karlskrona Pride rum som har ett matigare Pride-program för regnbågsfirande Blekinge-bor.

Pite Älv Pride 7 juli
Parad, liveband, pristävlingar med mera.

Human Pride Arvidsjaur Pride 7 juli
Parad, liveband, fest, pristävlingar med mera.

Tornedalen Pride 7-9 juli
För åttonde gången i ordningen blir det Pride i norr. Under Pajala Marknad har Tornedalen Pride sitt firande med bland annat ungdomskväll med snuskbingo och skyltverkstad den 7 juli, Parad och tal den 8 juli.

Kalix Pride 15-17 juli
Kalix Pride har firats sedan 2015 och i år väntar HBTQ-cafe, musikunderhållning, politikerdebatt, regnbågsgudstjänst, Pride art walk, plakatmålning, parad (kl 14 16/7), regnbågsmarknad och mycket annat.
”Nu hoppas vi att fylla upp Kalix gator med massor av glada människor i regnbågens alla färger. Nätverket Kalix för alla verkar för ett inkluderande Kalix där alla får vara sig själva och där alla är lika värda. Det är ett ständigt pågående arbete som inte får glömmas bort” hälsar styrelsen för Kalix för alla.

Kramfors Pride 23 juli
I skrivande stund är inte så mycket klart men RFSL Västernorrland och kommunpolitiker kommer närvara och hålla tal mellan 10-16 den 23 juli.
– Det är valår och då är det bra att ha Pride, så man kan lyfta mänskliga rättigheter och lyfta normerna i den lilla kommunen, säger Torbjörn Karlsson, styrelsen i RFSL Västernorrland.

Hallstahammar Pride 25-30 juli
Pride har bara firats 2018, men nu i år lyfts firande upp igen. Under måndagen blir det föreläsning och föreställning, tisdag betyder Pride-häng, onsdag ännu fler föreställningar och föreläsningar, torsdag Pride-pyssel och författarsamtal och fredag filmfestival med tre hbtq-filmer. Under lördagen kulmineras allt och det blir parad runt Hallstahammar samt en festivalkonsert på kvällen med lokala band och Oscar Zia!
– Under paraden vandrar vi stolt runt Hallstahammar med flaggor och musik för att hylla HBTQ-personer. Vi känner att även fast vi kommit en lång väg finns det fortfarande en okunskap och ett behov av utbildning och trygga ytor för alla. I Hallstahammar precis som i många andra bruksorter kan det kännas väldigt ensamt att vara HBTQ+ då kan de vara en väldig lättnad att i alla fall en gång om året få känna sig som en i mängden och få känna att det finns folk som har ens rygg, säger Saga Tuuvas, Projektledare för Hallstahammar Pride.

Sollefteå Pride 30 juli
Under den 30 juli får Pride i Sollefteå plats under pågående Nipyran, som står för underhållningen. Mellan 10-16 blir det Pride-relaterade punkter hälsar Torbjörn Karlsson, styrelsen i RFSL Västernorrland.

Kolla upp mer info om varje firande på deras respektive FB-sidor. Länkar på map.qx.se/pride.