Vännerna Agnes Tengstrand och Alex Stenlund Häll står bakom podcasten Vår queera historia. Tanken är att lyfta fram viktiga händelser och inspirerande personer genom HBTQ-historien.

– Med podden ville vi skapa ett safe space, ett tryggt rum, för unga hbtq-personer där de kan identifiera sig med oss samt med de historiska personer vi berättar om. I skolan har vi upplevt att man inte pratar om historiska hbtq-personer, eller inte nämner att en viss person faktiskt var queer. Hos oss skapade det en bild av att det inte fanns hbtq-personer förr i tiden. Som att det är någonting som tillkommit nu på senare år. Men så är det ju inte alls, och det vill vi visa med vår podd, berättar de för QX.se.

Berätta, vilka är ni som driver podden och hur startade det hela?

– Agnes, 19 år, är en lesbisk feminist, konst-och hantverksintresserad. Alex, 22, är trans och gay och är intresserad av musik, spela ukulele och mänskliga rättigheter. Vi träffades på Röda Korsets folkhögskola där vi gick en kurs i Genus och Mänskliga rättigheter. Från början var det en skoluppgift där vi skulle göra ett podd-avsnitt. Efter kursens slut fortsatte vi med vår podcast då vi verkligen gillade att göra den tillsammans.

Vad brukar ni prata om?

Vår queera historia handlar om just queer historia som namnet berättar. Varje avsnitt handlar om en specifik person eller händelse från historien som är eller misstänks vara hbtq+. Exempelvis har vi berättat om William Dorsey Swann som var en svart homosexuell man och dragqueen i USA på 1800-talet. Andra avsnitt har handlat om den lesbiska konstnären Hilma af Klint och jazzmusikern Billy Tipton och hans liv som transman. 

– I varje avsnitt är det en av oss som är den som gjort research på personen eller händelsen och berättar för den andra och lyssnarna. Det gör att den personen som lyssnar kan ställa frågor och vi hamnar i många diskussioner kring ämnena. 

Vad kommer vi få höra om i kommande avsnitt?

– I kommande avsnitt har vi bland annat tänkt berätta om den lesbiska journalisten Ester Blenda Nordström som levde och verkade under tidigt 1900-tal. Marsha P Johnson är också en person vi känner är väldigt viktig att lyfta fram då hon var en av frontpersonerna i Stonewall-upproret. Vi har även tänkt göra fler intervjuer med andra hbtq-personer. Vi vill intervjua personer med olika åldrar, identiteter och erfarenheter.

Vem skulle vara drömgästen att få intervjua?

– En av Agnes drömgäster att intervjua är Eva Dahlgren då hon hört från äldre personer att Eva var en av de viktigaste personerna i Sveriges hbtq-rörelse. En drömgäst för Alex är dragqueenen Vanity Vain som brukar uppträda på Stockholms gayklubb Backdoor. En drömgäst för oss båda är komikern Marika Carlsson för att få höra en äldre lesbisk person som även får utstå rasism berätta ur sitt perspektiv, och för att hon verkar så trevlig.

10 avsnitt av Vår queera historia finns redan nu att höra på Spotify.