”B”, 35 kommer från Nigeria. Han är homosexuell och för honom innebär det livsfara. Dels för att homosexualitet är kriminaliserat i Nigeria där homosexuella handlingar straffas både av stat och civilsamhället, men också för att han är hans pappas enda son vilket betyder att det är hans ansvar att producera en arvinge till familjen.

I Nigeria höll han låg profil och fokuserade på sitt jobb som gymnasielärare i matematik och naturvetenskap. Men kär har han varit. Hans första pojkvän hette ”O” och de träffades unga. Relationen tog slut 2013 då ”O” hade avslöjats som bög. Tillsammans med två andra unga män bands han fast i byn för att få sitt straff. ”O” dog under misshandeln, de andra två lämnades över till polisen och försvann spårlöst.

Två år senare fick ”B” upp ögonen för en ny man. En framgångsrik affärsman som bodde i Storbritannien men hade företag i Nigeria. De träffades genom vänner och började ses i smyg på hotell när mannen var i stan. Kärleken blev kortlivad.

Bögar ansågs inte ”moraliskt värdiga” att undervisa

– Samma år som vi träffades blev vi påkomna på ett hotell av min exflickvän som mina föräldrar hade bestämt att jag skulle gifta mig med. Hon anmälde oss till polisen och gick ut i media och berättade att jag var homosexuell.

I en lång krimartikel publicerad i The Nigerian Observer beskrivs parets relation. De hängs ut med bild och tidningen intervjuar både ”B”s exflickvän som avslöjade ”brottet” och hans arbetsgivare som kallar honom för ”en skam för skolan”.

”Som bög har han inte den moraliska värdigheten att vara lärare till barn på den här skolan” säger arbetsgivaren och förtydligar att ”B” har fått sparken.

Nyheten om bögarna skapade ursinne. Pojkvännens hus och företag brändes ner och ”B” behövde fly. Hans pojkväns kontakter hjälpte honom att ordna visum till Italien och köpte en flygbiljett till Rom.

Tiden i Italien blev svår för ”B”. Han visste ingenting om landet och hade aldrig hört talas om ”asyl”. Han drev runt planlöst då han träffade en man som bjöd hem honom till sig. Där skulle han tydligen få stanna.

– Jag var så glad för att jag hade träffat honom och så tacksam för att han hjälpte mig.

Levde som hemlös i Italien

Men det tar inte lång tid innan det italienska mannen blir elak mot ”B”. Kort efter kastas han ut och blir hemlös.

– Jag tiggde på gatorna för att kunna köpa mat. Jag hade ingenstans att sova och en natt blev alla mina väskor stulna.

En dag när ”B” tigger får han kontakt med en dam som frågar om hans situation. När han berättar om vad som hänt i Nigeria så säger hon att han måste åka till Sverige.

– Hon var väldigt snäll. Hon sa att jag skulle åka till Sverige och berätta om mina problem, att jag kunde få asyl här och att det kommer vara ett bra land för mig som homosexuell.

Damen var så angelägen att få ”B” till Sverige att hon till och med betalade för hans tågbiljett. Han kom in till Sverige 2016 genom Malmö och åkte vidare upp till Stockholm. Först sov han några nätter på T-centralen innan han tipsas om att ta sig till Migrationsverket i Märsta för att söka asyl.

”Jag har jobb, pojkvän, vänner men ingen tror på mig”

Asylprocessen har varit en utdragen och mödosam resa. Nyligen kom beskedet att ”B” inte får asyl i Sverige. Han har inte lyckats övertyga Migrationsverket att han är homosexuell.

När QX pratar med honom över telefon är han först samlad och lugn. Men när vi frågar vad han tror kommer hända när han återvänder till Nigeria börjar han gråta.

– Jag kommer gripas och torteras. Ja dör nog som min första pojkvän ”O”. Jag har ingenstans i Nigeria som jag kan leva, ingenstans att gömma mig. Jag mår så dåligt över att det inte finns en plats för mig i mitt land. Tanken på att mitt folk ska döda mig, deras tortyr kommer vara så smärtsam att det är bättre att jag avslutar mig själv.

– Jag har aldrig känt frid, ända sedan jag var ett barn har mitt liv varit hopplöst. Jag har tagit mig till Sverige och varit här i sex år. Jag jobbar, jag har vänner, jag har pojkvän men ingen tror på mig. Ingen tror på att det finns en plats för mig. Det är för svårt.

Artikeln uppdaterad 2024-05-30