Idag, med start klockan 17.00, vankas det fest i sann RFSL Stockholm-anda på Brygghuset vid Odenplan. Kvällen ska innehålla allt från panelsamtal, prisutdelning, uppträdanden och DJ:s.

Lovise Brade är ordförande för RFSL Stockholm och ser fram emot att ”dansa med massa medlemmar” ikväll och fira allt de har åstadkommit tillsammans.

Säg tre saker i er historia som ni är extra stolta över? 

– Sammanslagningen av klubb Kretsen och klubb Diana och bildandet av klubb Timmy som var startskottet för RFSL Stockholm. Stockholms gay radio och bokhandeln Rosa rummet som var några av våra viktigaste aktiviteter för att stärka communityt under 1980-talet när aidspandemin härjade. Och breddandet av målgrupper som främst skedde under 00 och 10-talet när Egalia, Transit och Newcomers kom till.

Kommer ni att behövas i 50 år till? 

– Alla rättviserörelser har ju som yttersta mål att avskaffa sig själva, men RFSL Stockholms verksamhet är ju inte bara politisk påverkan utan också i hög grad en plattform för sociala mötesplatser för olika delar av communityt. Gayseniorerna och Golden ladies för äldre, Stolta föräldrar för anhöriga, Newcomers för asylsökande, Hbtq-hänget för funkisar, transit för transpersoner, Biqupan för bi- och polypersoner, Egalia för unga, regnbågsfamiljer och så vidare. Den typ av gemenskap kommer nog alltid behövas så ja, vi siktar på 100 års kalas 2072.

Kvällens 50-årsfest är gratis för medlemmar. För de som inte är det och ändå vill komma så kan ett årsmedlemskap köpas i dörren för 100 sek eller 10 sek för asylsökande eller personer med begränsad ekonomi.