Som traditionen bjuder skulle ett Luciatåg uppvakta Gävleborgs regionfullmäktige på Luciadagen. Musiklinjen vid Bollnäs Folkhögskola började öva för uppgiften tidigare i år och stod beredda att förhöja stämningen.

När regionfullmäktiges ordförande, Sverigedemokraternas Mattias Eriksson Falk, fick veta att det skulle vara ett icke traditionellt Lucia-tåg valde han att ställa in besöket.

När Aktuellt ställde frågan om orsaken ville dock Eriksson Falk inte förtydliga vad mer exakt anledningen var utan svarade att ”min uppfattning var att det inte skulle vara traditionellt och då valde vi att tacka nej till erbjudandet”.

Mattias Eriksson Falk är även riksdagsledamot för Sverigedemokraterna där han sitter som representant för Södermanlands län.

Beslutet väckte under tisdagen stor medial uppmärksamhet och på Twitter förklarade partistyrelseledamoten och riksdagsledamoten Björn Söder (SD) att det just var att den som skulle vara Lucia definierade sig som icke binär.

Lucia var en kvinna, har alltid enligt traditionen varit en kvinna i det svenska Luciatåget och bör således vara en kvinna även framgent”, påstår han på Twitter medan bland annat historikern Dick Harrison i Aktuellt konstaterade att det i historien ofta varit män som var Lucia. I mitten av 1800 talet var det endast män som var Lucia, konstaterar han.

Björn Söder la vid halv ett natten till onsdagen så ut ett nytt Twitter apropå tisdagens diskussioner kring sagoläsande dragqueens som stoppats av lokala politiker i Trelleborg och ”icke traditionella” Luciatåg. Till ”vänsterliberalerna” lät han hälsa:

”Välkommen till den nya verkligheten! Ni kommer att ifrågasättas och kulturstriden är ett faktum”.

Han vänder sig i sin tweet till regeringspartierna och andra i ”högern” med budskapet att det nu är dags att göra upp med ”den förhärskande vänsterkulturen!

Även riksdagsledamot Jonas Andersson (SD), partiets representant i riksdagens kulturutskott och partistyrelseledamot, uppskattar att dragqueens stoppas av politiker från att läsa sagor för barn i Trelleborg. På sin Twitter kallar han att politiker styr bibliotekets verksamhet för  ett ”Kulturpolitiskt segertåg”.

Bollnäs Folkhögskola, som även är HBTQI-certifierad, firade Lucia både på skolan och i Bollnäs kyrka och under onsdagen har de Regnbågsflaggan hissad i protest mot Mattias Eriksson Falks beslut.