På måndag registreras Christofer Fjellners (M) motion om att döpa en park efter riksdagsledamoten Barbro Westerholms namn och i parken placera ett monument för att uppmärksamma hbtq-kampen.

– Idén kom till mig från Kim Nilsson som påpekade att nStockholm, till skillnad från många andar storstäder, saknar ett monument för homosexuellas kamp för kärlek och grundläggande mänskliga rättigheter, berättar Fjellner för QX. Det finns inte ens en diskussion om det i fullmäktige.

– Så tyckte jag att det skulle vara fint om vi dessutom kunde uppmärksamma Barbro Westerholm (L) och döpa en plats efter henne eftersom hennes betydelse i de här frågorna knappast kan överskattas.

Fjellner berättar att han fick idén om att kombinera just en plats och ett monument när han såg en liten ”oansenlig men väldigt fin” plats strax utanför Linnégatan 87, där den ockupation av Socialstyrelsens trappa genomfördes och som ledde till att sjukdomsklassifikationen av homosexualitet togs bort i oktober 1979. Ett beslut som Barbro Westerholm tog.

Platsen är en liten namnlös park i skärningen mellan Narvavägen, Banérgatan och Linnégatan, mitt emot Historiska muséet.

Fjellner säger till QX att den här typen av frågor brukar ta lite tid och att det finns en tradition av att vänta i två år innan en avliden persons namn används för att namnge platser, ”även om det finns undantag”.

– För att redan nu stämma av intresse planerar jag att lyfta fråga vid måndagens frågestund med Finansborgarrådet Karin Wanngård (s), säger Fjellner som själv är oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad.

– Jag är väldigt glad att Stockholm förhoppningsvis nu får ett minnesmonument för de vinster vi har vunnit för HBTQ-rättigheter, säger Kim Nilsson, ordförande för Öppna Moderater Storstockholm. Stockholm är en stad som länge varit en attraktiv stad för HBTQ-personer, att både att leva i och att besöka som turist. Ett monument för HBTQ-rörelsen är något vi ser runt om i många storstäder och det har saknats här i Stockholm. Det kommer betyda mycket för både oss som bor här och besökare att det så tydligt finns en plats som representerar friheten att vara den du själ vill.