Förra veckan fick Karlskronabon Linda Loberg sin regnbågsflagga nerriven. Flaggan satt på husfasaden, 20 meter in från tomtgränsen. Ändå hade någon eller några tagit sig in på Lindas tomt och slitit ner flaggan då Linda och hennes familj var bortresta. Linda skrev på Facebook om händelsen och kommenterade: ”Jag har så många fina kärleksfulla människor runt mig att jag ibland glömmer bort att många väljer hat. Nån har valt hatet och det gör mig arg ledsen och rädd. Aldrig får hatet vinna”.

Linda och hennes familj flyttade nyligen tillbaka till hemstaden Karlskrona från Helsingborg till vad hon kallar ett ”välmående villaområde”. Förra helgen kände hon för att ”piffa till fasaden” på det nya huset och satte upp en fasadregnbågsflagga. Redan då gnagde en tanke om hur länge den skulle få sitta uppe. Efter förra helgens resa fick hon svaret.
– Den var fastskruvad i ett fäste i väggen och någon har bara slitit ner den med all sin kraft. Det var som att ”den flaggan SKA ner”.
– Det gjorde mig ledsen, rädd och arg på samma gång. Jag skulle verkligen vilja prata med den här personen. Vad är det du känner som gör att du måste göra detta? Vad driver en person till detta?

Linda berättar att det för henne var självklart att sätta upp flaggan. Dels för att hon jobbat på ungdomsmottagningen sedan nio år med frågor som rör HBTQ+communityt.
–  Att alla har lika värde är en av grundpelarna i mitt jobb och därmed en självklarhet för mig. Sedan har jag svårt för binärt tänkande då jag har ett barn som är icke-binär. Så denna händelse gör än mer att det kommer närmre inpå mig.

Hur är upplever du annars öppenheten i Karlskrona?
– Att den är sämre än i Helsingborg där vi bodde innan. Jag ser till mitt barn hur det finns mindre möjlighet att träffa andra som är hbtqia+.  I Helsingborg fanns en grupp för unga som som var välbesökt, så det fanns en annan möjlighet att vara del av ett community. Jag förstår att många flyttar från mindre städer just på grund av att det saknas sammanhang att träffa likasinnade. Och den här händelsen befäste tyvärr mina farhågor om öppenheten.

Linda har nu köpt en ny flagga och placerat den högre upp. Men tankarna ligger kvar: Kommer de/den som rivit ner den provoceras ännu mer av en ny flagga?
– Jag kommer att ta in den varje kväll. För att inte sätta upp en ny flagga var uteslutet, hatet får aldrig vinna.