I en debattartikel samtidigt som Stockholm Pride startar på Svenska Dagbladet skriver Ulf Kristersson (m), Enna Busch (kd) och Johan Persson (L) att de via sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (kd) skall ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda en ”individbaserad riskbedömning” vid blodgivning.

Därmed hoppas regeringen att lagstiftningen skall göra det möjligt för män som har sex med män att ge blod på samma villkor som heterosexuella.
Öppna moderater välkomnar regeringens initiativ i ett pressmeddelande: ”Regeringens besked kom inte en dag för tidigt. Detta är ett tydligt kvitto på att vår nya regering är handlingskraftig och tar tag i de självklara frågorna som Socialdemokraterna misslyckats med under åtta år.” Säger Tobias Björk, Förbundsordförande Öppna Moderater.

Under 2024 skall ett förslag vara klart där blodgivningsreglerna inte särbehandlar män som har sex med män.

Acko Ankarberg Johansson deltar i ett panelsamtal arrangerat av organisationen Regnbågsblod på torsdag i Pried House. Regnbågsblod kommenterar beskedet från regeringen som ett ”genombrott”.

”Vårt budskap har verkligen nått hela vägen och det är vi enormt stolta över”, skriver Regnbågsblod på sin facebooksida.