I en debattartikel på Expressen skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (m), jämställdhetsminister Paulina Brandberg (l) och de två ledamöterna i riksdagens socialutskott, Johan Hultberg (m) och Lina Nordquist (l) att de nu låter riksdagen besluta om en ny moderniserad könstillhörigehtslagstiftning.

Därmed kan frågan om en könstillhörighetslagstiftning so baseras på självbestämmande komma att lösas på samma sätt som när den könsneutrala äktenskapslagstiftningen tillkom. Då som nu satt Kristdemokraterna i regeringen och blockerade ett regeringsinitiativ.

I debattartikeln sammanfattas det Moderaterna och Liberalerna vill se med att frågan om juridiskt kön skiljs från frågor kring medicinering och kirurgiska ingrepp. Om juridiskt kön skriver de: ”Vårt förslag är att en medicinsk diagnos inte längre ska behövas. I stället ska en enklare utredning av exempelvis en läkare eller psykolog vara tillräcklig. Utredningen ska utgöra underlag för Socialstyrelsens beslut om ändrat juridiskt kön.” De två partierna stödjer de förslag som lagts fram om en åldergräns på 18 år och 16 år med föräldrars godkännande.

De två partiernas företrädare skriver apropå den kritik som framförts mot en förenklad möjlighet att byta juridiskt kön, att de farhågor som framförs inte infriats i Norge och Danmark där man nu i tio år haft självbestämmande som grundregel.

HBT-liberalernas förbundsordförande Carl Otto Engberg säger till QX att organisationen ”jobbat oerhört intensivt det senaste halvåret för att något skulle kunna hända i frågan.”
– Vi har väntat i över 15 år och våra grannländer springer förbi oss i regnbågsloppet. Jag välkomnar därför att Liberalerna och Moderaterna nu väljer att gå vidare på egen hand så att det ska bli lättare att själv få välja sitt juridiska kön i Sverige. Det är en viktig dag för Sveriges transpersoner och nu blir det upp till bevis för Socialdemokraterna i frågan.

Även hos RFSL välkomnas initiativet från de två regeringspartierna:

– Det är inte första gången en hbtqi-politisk reform behöver genomföras på det här sättet genom riksdagen direkt istället för genom en proposition från regeringen. Nu hoppas vi att riksdagen är beredd att ta ansvar så att Sverige äntligen kan få en mer modern lagstiftning när det gäller ändring av juridiskt kön, säger förbundsordföranden Peter Sidlund Ponkala i ett uttalande publicerat på organisationens hemsida.