Berätta Roger, hur länge har du jobbat med den här boken?

– Konkret ett år, men det är egentligen ett resultat av ett arbete som pågått under 20 år. För så länge har jag följt kungen och hans familj professionellt. Boken blev mycket mer omfattande än vad jag ursprungligen hade tänkt och berättar förutom kungens liv även mycket om Sveriges och framförallt ätten Bernadottes historia.

Har du hittat nån kul research eller har det framkommit spännande uppgifter under vägen som du inte kände till?

– Eftersom jag mött kungafamiljen i såväl offentliga som privata sammanhang många gånger så har man fått se sidor som de flesta inte känner till. Kungen är rätt höjdrädd, har mer energi än de flesta i hans ålder och är en mycket kärleksfull morfar och farfar som har en låda med leksaker på sitt kontor åt de minsta barnbarnen.

Hur stort är det att kungen firar 50 år på tronen?

– I en svensk kontext är det unikt. Ingen annan monark har suttit på tronen lika länge och i Europa är det bara den danska drottningen Margrethe II som varit statschef längre än vår kung. Det sätter perspektiv på saker och ting. Kungen har under sina år hunnit ha tio statsministrar. Det är en viktig del av vår gemensamma historia.

Vad skulle du säga är hans största bedrift som kung?

– Att han lyckats bevara och stärka monarkin i Sverige. När han blev kung 1973 var det många människor som ifrågasatte såväl honom som person som monarkin som institution. Han fick en helt ny grundlag att förhålla sig till 1974 och har sedan dess skapat sin egen plattform. Personligen vill jag även påtala hans goda omdöme att välja en sådan bra drottning till hustru. Tillsammans med deras barn har de blivit ett bra team för vårt land.

Hur spännande är kungafamiljen dessa dagar med alla småprinsar och prinsessor?

– Det är ju onekligen så att vi ser ett generationsskifte i kungafamiljen. Jag tror många människor älskar följa familjen i de olika släktleden.

Vem skulle du vilja läste boken om du fick ge den till nån?

– Den här boken är för alla som tycker det är spännande att ta del av olika livsöden, även vår nutidshistoria. Om man är passionerad republikan ska man nog inte läsa boken, men jag tror alla andra kan finna något intressant i den. För trots allt är kungen Sveriges kändaste person – men hur många känner honom egentligen? Det hoppas jag att jag kan besvara med min bok.