Både RFSL Stockholms ordförande Lovise Brade och tf. förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala säger i ett gemensamt pressmeddelande att de välkomnar Tingsrättens nya dom mot den tidigare RFSL-anställde som 2021 dömdes för bland annat våldtäkter mot hjälpsökande asylsökande under deras kontakt med mannen i hans roll som rådgivare.

Det är två ytterligare personer som den tidigare rådgivaren hade kontakt med 2018 och 2019 och där åklagaren yrkat på fällande dom för våldtäkt respektive sexuellt ofredande. Den tidigare rådgivaren nekar till gärningarna.

Domstolen väljer dock i sin dom som kom under onsdagen att tro på de två personernas uppgifter. Den tidigare rådgivaren döms till sexmånaders fängelse, där hänsyn tagits till påföljderna vid de tidigare domarna då han efter att Svea Hovrätt 2021 hanterat ett överklagande dömdes till 3 år och 4 månaders fängelse.

Utöver 6 månaders fängelse skall den tidigare rådgivaren betala skadestånd på 127 500 kronor.

– Vi måste motverka, synliggöra och bryta tystnaden kring sexualiserat våld. RFSL Stockholm genomför nu ett omfattande våldsförebyggande arbete med utgångspunkt i relevant forskning inom projektet ”Prata om Det”. Vi arbetar för att vår verksamhet, vårt community och hela vårt samhälle ska vara en trygg plats för alla, oavsett identitet och sexualitet, säger Lovise Brade och säger att hon hoppas att domen ”bidrar till upprättelse för individerna”.

– Vi ser mycket allvarligt på det lidande som dessa övergrepp orsakat, säger Peter Sidlund Ponkala. För att minimera risken att förövare utnyttjar vår verksamhet på liknande sätt igen har vi vidtagit en rad åtgärder vilket bland annat resulterat i en ny visselblåsarpolicy, en stärkt arbetsgivarpolicy och nya etiska riktlinjer för kvalificerade stödpersoner.