Vänsterpartiet i Region Stockholm, tillsammans med mittenkoalitionen tog beslutet att i 2024 års budget prioritera den mest utsatta gruppen för HPV-relaterad cancer. Nu ska män och transpersoner som lever med hiv därför få gratis vaccin.
– Vi vill även att gruppen ska utökas till män som har sex med män, men vi är under hård prioritering på grund av det miljardunderskott vi går med. Region Stockholm är i ett mycket svårt ekonomiskt läge, säger Jonas Lindberg (V) till QX.

I dagsläget får alla flickor i årskurs fem och pojkar födda efter 2009 erbjudande om HPV-vaccin. Och nu är alltså fokuset på män och transpersoner som lever med hiv, en grupp på cirka 4000 personer i Stockholm. Detta kommer att kosta cirka tre miljoner kronor.
– Om man helt skulle finansiera hpv-vaccinering av samtliga män som har sex med män i regionen skulle det uppskattningsvis kosta 50 miljoner kronor. Det skulle kunna bli aktuellt i nästa års budget, säger Jonas Lindberg. 

Patienter med hiv får ofta vård via Venhälsan och infektionsmottagningen i Huddinge. Det är även där dessa kan bli erbjudna vaccinet under 2024.
– Det är inte en dag för tidigt att denna grupp ska få detta vaccin, det är mycket efterlängtat, säger Jonas Lindberg.