Under hösten har HBTQ-bokhandeln i Malmö dagligen haft trakasserier från en grupp barn och ungdomar, uppskattningsvis 12 år gamla. De har bankat på rutan, skrikit ord som ”Gay” på ett homofobiskt sätt, pekat finger och vandaliserat butikens Pride-flagga genom att dra ner den, spotta och trampa på den samt hällt något kletigt på den.
Ett av de mer allvarliga incidenterna använde ungdomarna en vattenpistol för att skjuta vattenbeads in i butiken, riktat mot volontärerna och böckerna. Denna pågående trakasseri fortsatte varje dag vid olika tider på dygnet under en veckas tid.
– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det skapade en känsla av otrygghet och har gjort oss mer vaksamma, säger Ebba Sandin Sundkvist, ordförande på Page 28.
Efter en vecka med upprepade incidenter valde bokhandeln att agera. De kontaktade den närliggande skolan, som det verkade som att ungdomarna tillhörde, och polisanmälde händelserna. Trots att skolan blev informerad om situationen har de ännu inte svarat på bokhandelns meddelande och nu har polisanmälan lagts ned då det inte gick att identifiera förövarna.
Trakasserierna har lugnat sig efter polisanmälan, men bokhandeln har ändå valt att fortsätta vara vaksamma inför framtida händelser.
– Vi kände ett behov av att agera för att säkra våra volontärers trygghet. Vi har infört regeln att ingen jobbar ensam, vilket har lett till att vi behövt hålla butiken stängd oftare än tidigare, säger Ebba.
Tidigare har bokhandeln varit med om flera trakasserier, men aldrig när någon i personalen har varit på plats. Det har bland annat behövt ta ned SD-posters som varit uppsatta på deras dörr, tagit bort hundbajs med en Sverigeflagga utanför deras fönster och behövt tvättat bort hundbajs från deras fönster.
– Dessa händelser sker kanske en gång i halvåret, säger Ebba.
Page 28 betonar vikten av att uppmärksamma och adressera trakasserier mot HBTQ-gemenskapen och fortsätter sitt engagemang för att skapa en inkluderande och trygg miljö för alla.
– Vi hoppas att vårt arbete med att skapa en trygg plats för HBTQ-personer kan fortsätta utan rädsla för trakasserier, säger Ebba.