Carl Otto Engberg är förbundsordförande för HBT-Liberalerna. En organisation han beskriver som ”snabbt växande i medlemsantal, ca 400, och med avdelningar i hela landet.”  Han säger att föreningens huvudsakliga uppgift är att ”påverka Liberalerna att fortsätta vara det bästa partiet för hbtqi-frågorna i Sverige”.

Vilka har varit de främsta framgångarna under 2023?
– Att det tack vare Liberalerna nu finns möjlighet att rösta igenom en ny könstillhörighetslag i riksdagen. Kampen om självbestämmande går vidare men nu kan vi förhoppningsvis äntligen få igenom en ny modern translag som inte är 50 år gammal.
– En annan framgång handlar om att Liberalerna nu tack vare HBT-liberaler är det första partiet i Sverige att ta ställning för ett grundlagsskydd för transpersoner.

De allvarligaste bakslagen?
– Jag skulle säga situationen i Italien där regnbågsfamiljer splittras bland annat pga beslut från den nya regeringen. Att få hem ett brev med posten där det står att ”du är inte längre förälder till ditt barn” måste vara varje förälders mardröm.

Vilka förhoppningar har du på det kommande året?
– Att socialdemokrater följer partilinjen och röstar för en ny translag. Och att vi får till ett skarpt förbud mot omvändelseförsök.

Hur kommer du och din organisation arbeta för att förverkliga dessa förhoppningar?
– Genom fortsatt outtröttligt påverkansarbete. En avgörande anledning till att könstillhörighetslagen nu är i riksdagen är HBT-liberalers arbete bakom kulisserna.

————–

En annan av de partipolitiska hbtqi+organisationerna är Öppna moderater som Tobias Björk blev vald till förbundsordförande för vid stämman i april. Öppna moderater har idag 1270 medlemmar fördelade på 15 distrikt. Huvudsakliga verksamheten säger Tobias Björk är opinionsbildning och förbundets prioriterade frågor är, förbud av omvändelseterapi, avskaffandet av informationsplikten och att Sverige skall tillåta surrogatmoderskap.

Vilka har varit de främsta framgångarna under 2023?
Det har blivit enklare för stjärnfamiljer att dela dagar inom föräldraförsäkringen, regeringen satsar historiskt mycket på HIV-prevention och HBTQ-personer prioriteras inom kvotflyktingsystemet.

De allvarligaste bakslagen?
– Att vi fortfarande inte har en ny könstillhörighetslag på plats.

Vilka förhoppningar har du på det kommande året?
– Jag hoppas att Sverige har en ny könstillhörighetslag, att alla ska få ge blod på lika villkor och att omvändelseterapi förbjuds.

Hur kommer du och din organisation arbeta för att förverkliga dessa förhoppningar?
– Öppna Moderater kommer att dels att jobba genom påverkansarbete på regeringen, dels driva opinion i olika mediekanaler. Nu när Moderaterna leder regeringsarbetet har vi en unik möjlighet att se till att HBTQ-frågorna hamnar högt upp på agendan.