Att frihetsberöva, trakassera, misshandla och döda människor är aldrig acceptabelt, heller inte på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Det som nu händer i Uganda är en skam för frihet och demokrati, och en stor sorg för de som tvingas leva i det dolda och därmed inte kan vara sig själva. De nya lagarna riskerar att dra igång en hetsjakt som kan få förödande konsekvenser för individer – vi kan exempelvis redan se tidningar som anger personer som är öppet homosexuella och det är troligtvis varken första eller sista gången.

Den inskränkning av frihet och mänskliga rättigheter som vi ser sker i flera delar av världen, bland annat i Uganda, Ryssland men också delar av vårt Europa, där medeltida värderingar och tankar tillåts gro, måste få ett slut. Det är illa nog och helt oacceptabelt när enskilda individer och grupper pekar ut, trakasserar och förföljer personer på grund av sexuell läggning, men när länder och regeringar genom lag uppmuntrar till det är samhället på väg åt fel håll.

Om vi menar allvar med alla människors lika värde och att människans värdighet är okränkbar, ja då är vi också skyldiga att reagera och agera när situationer som i Uganda uppstår. Genom att använda oss av olika verktyg, så som minskat eller indraget bistånd, deklarera vår ståndpunkt i olika sammanhang samt vara öppna och välkomna för de som flytt hat och förtryck, kan vi markera mot de länder som tycker att grundläggande mänskliga rättigheter inte är något för alla.

Vi får aldrig ge upp kampen för varje individs fri- och rättigheter, vi får aldrig blunda för förtryck, orättvisor eller diskriminering, vi måste alltid stå upp för varje individs rätt att leva som den är – vi är skyldiga att både reagera och agera ända från Ryssland till Uganda!