Så ska HBT-fientligheten bekämpas i Västra Götaland

Göteborg har kommit en bit på vägen att bli en inkluderande stad för alla. Idag finns West Pride, HBTQ-råd, partipolitiskt obundna organisationer och partipolitiskt bundna organisationer från vänster till höger som för upp minoritetens frågor på dagordningen. En bred majoritet i Göteborg kommuns demokratiska församlingar förstår och stödjer HBT-minoriteten efter vår strävan att likabehandlas för dem individer vi är. Det finns fortfarande diskriminering och otrygghet i Göteborg men ur ett långt perspektiv går staden åt rätt håll. Det hatiska våldet som sker mot HBT-personer sker oprovocerat och oregelbundet ofta på nätterna. Detta våld kan endast stävjas med fler poliser ute på gatorna vid riskfyllda tidpunkter och platser.

I resterande delar av Västra Götaland ser arbetet med HBT-frågor sämre ut. Det är faktum att HBT-personer tvingas emigrera från den svenska landsbygden till större städer. Att leva som öppen HBT-person på landsbygden är fortfarande svårt vilket hatbrotten i Kinna mot ett homosexuellt gift par är ett tragiskt bevis på. Att förstöra en annans persons egendom och misshandla en annan människa på grund av dess sexuella läggning är sjukt. Sjukdomen kallas homofobi och kan endast botas med kunskap och upplysning. Skolorna i Västra Götaland bör jobba intensivare med att minska homofobin och transfobin bland eleverna. För att detta skall ske krävs att lärarna får ökad kompetens till exempel genom RFSL:s HBT-certifierings kurs. Hursomhelst var det väldigt vackert när så många invånare i Kinna deltog i ett lokalt pride för att stödja det homosexuella paret. Det är viktigt att inse att den tysta majoriteten stödjer principen om att all ömsesidig kärlek är vackert. Där har Sverige tillskillnad från många andra länder kommit väldigt långt.

En grupp som ofta glöms bort när hatet och våldet diskuteras är T-personerna. T-personer är en särskilt utsatt grupp som fortfarande inte inkluderas i hetslagstiftningen. I lagen om hets mot folkgrupp bör könsidentitet och könsuttryck inkluderas så att T-personer säkerställs skydd av lagen. Dagens situation är rättsosäkert då T-personen kan vara inkluderad genom sexuell läggning tillexempel men i praktiskt tillämpning av lagen är inte T-personer skyddade. Jag skall använda alla mina kontakter och kanaler för att se till att T-personer inkluderas i lagen om hets mot folkgrupp. I den utopiska liberala världen hade hetslagstiftning inte behövts men ditt har vi långt kvar.

För att minska HBT-fientligheten i samhället och minska våldet behövs tre mål just nu. Ökad upplysning och kunskap i samhället och i skolan i synnerhet, mer poliser på gator och torg vid riskfyllda tider, inkluderandet av T-personer i lagen om hets mot folkgrupp. Låt oss tillsammans i Västra Götaland jobba mot dessa mål.

// Jesper Vestlund Distriktsordförande Öppna Moderater Väst