Ett starkare EU stärker HBT-personer

EU har gått igenom en svår ekonomisk kris men också en värderingskris. Högerextrema och populistiska partier växer runt om i Europa. Låt oss vända den trenden i EU-valet i maj! Låt den europeiska kontinenten resa sig som en fågel Fenix!

Folkpartiet har en optimistisk syn på EU:s framtid och potential. Vi anser att:
EU behöver förbättra den fria rörligheten för regnbågsfamiljer och HBT-personer. Genom EU får vi européer ökade möjligheter att välja var vi ska bo, arbeta och studera, men den fria rörligheten har fortfarande hinder. Att EU:s 28 medlemsstater har olika regler kring adoption, äktenskap, partnerskap ska inte vara ett hinder för samkönade par behålla de rättigheter som de har som gifta, eller som föräldrar till sina barn, oavsett var i EU de väljer att bosätta sig.

Europa behöver fler Prideparader som blir årets stoltaste fest i fler europeiska städer, istället för att förvandlas till polisinsatser. EU-kommissionen måste få möjlighet att övervaka och straffa de länder som bryter mot de grundläggande fri- och rättigheterna. Idag har EU inte tillräckliga verktyg för att ta tag i bristande respekt för rättsstaten och hot mot skyddet av de grundläggande värderingar som EU bygger på efter att ett land väl har blivit medlem. Ingen politiker ska kunna gömma sig bakom subsidiaritetsprincipen eller religionsfriheten när det handlar om diskriminering och lika rättigheter.

EU behöver en rättighetsmekanism som kan föreslå sanktioner mot de länder som inte garanterar alla sina medborgare deras grundläggande fri- och rättigheter.
En av fyra hbt-européer uppger sig att ha blivit attackerade eller hotade med våld de senaste fem åren. Hatbrotten ökar även mot judar, romer och migranter. Diskriminering, trakasserier och hatbrott förekommer överallt i Europa. Vi vill gemensamt jobba mot detta. Ett europeiskt FBI skulle vara en viktig del i arbetet mot hatet, särskilt mot det växande näthatet.

Lagförslaget som EU-kommissionen la fram 2008 om en tuff europeisk anti-diskrimineringslag har fastnat i förhandlingar. Vi uppmanar medlemsländerna att snarast komma vidare med förhandlingarna för att få detta viktiga instrument på plats.

Utvidgningen måste fortsätta. Den är en av EU:s största framgångar och ett skäl till att EU fick Nobels fredspris 2012. Genom sin mjuka makt och moroten om medlemskap har EU lyckats stabilisera länder och motivera till reformer och en starkare demokrati med försvar av mänskliga rättigheter och regler om anti-diskriminering.

Anti-diskriminering ska fortsatt vara en del av grannskapskontakterna och biståndet. När EU nu ska hjälpa Ukraina att bygga upp ett stabilare samhälle måste det stå klart och tydligt att om man väljer den europeiska framtiden så innebär det att man väljer ett system för öppenhet och tolerans, i motsats till den ryska framtiden med propagandalagar och bristande yttrandefrihet.

När du röstar i valet till Europaparlamentet som pågår just nu fram till den 25 maj, väljer du vilka som ska påverka din framtid och vardagen för en halv miljard européer. Om inte du bryr dig kommer någon annan att bestämma vem som ska vara din företrädare i EU:s valda församling åt dig. Låt inte homofoba, rasistiska och konservativa krafter ta över – använd din rösträtt!