SDs valplattform: HBT-flyktingar skall stöttas ”i närområdet”

I avsnittet om jämställdhet, där man tagit upp Kristdemokraternas slogan om ”verklighetens folk” säger partiet i samband med stöd till kvinnojourer och jourer som hjälper de som utsatts för hedersvåld att man även vill utreda behovet av jourer riktade till män respektive HBT-personer.
I avsnittet om internationell politik vill man öka flyktinghjälpen ”i närområdet” och nämner då specifikt att detta handlar om ”förföljda kristna, kvinnor och HBT-personer”.
I RFSLs valundersökning hamnade partiet som det mest negativt inställa baserat på hur deras riksdagsledamöter röstat under senaste mandatperioden och hur de svarat på RFSLs enkät inför riksdagsvalet i september.
Att Sverigedemokraterna i sin valplattform nu ändå tar upp HBT-frågor och frågor kring könsidentitet imponerar dock inte på RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund. Att HBTQ-personer som flyr på grund av situationen i sitt hemland i SDs valplattform skall ges stöd ”i närområdet” ser Westerlund som ett farligt att sätta asyl i motsats till bistånd.
– Vi arbetar för att öka biståndet till hbtq-organisationer som arbetar för hbtq-rättigheter i sina länder, men det är inte något vi tar upp istället för asylrätten. Att ställa dessa mot varandra är inte en ansvarsfull politik.
– Sverigedemokraterna vill att HBT-personer som flyr skall ges stöd ”i närområdet”. Är det ens praktiskt möjligt?
– Det kommer alltid att finnas många HBT-personer, kvinnor och andra grupper som är i behov av asyl där detta inte är möjligt i närområdet, säger Westerlund vars förbund sedan 70-talet arbetat med att hjälpa HBTQ-personer som sökt asyl i Sverige.
– Partiet väljer nu i valrörelsen att nämna HBT i två sammanhang.
– Vi kan inte lyfta ut Sverigedemokraternas eventuella nämnande av HBT-frågor ur deras generella politik. Vi har gjort en bedömning av hela partiet som rasistiskt och främlingsfientligt och det förändras inte av enstaka ställningstagande.


RFSL har korat bästa och sämsta partierna