Under måndagen meddelade Liberalernas partiledare Johan Pehrson till mångas förvåning att han avgår som ordförande. Detta efter att bland annat Jämställdhetsministern Paulina Brandberg, med ansvaret för hbtqi+frågor, sista mars meddelade att hon lämnar sin post. I februari lämnade även tidigare liberale riksdagsledamoten Robert Hannah partiet och riksdagen och berättade att han kommer engagera sig för moderaterna i Nacka, där han numera bor. Och den sista mars valde även partisekreteraren Jakob Olofsgård att lämna sin post.
När Paulina Brandberg lämnade sin post sa HBT-Liberalernas förbundsordförande Gabriella Toftered till QX att det var en ”ny och modern könstillhörighetslag i Sverige som gör transpersoner friare”, som de främst tackade henne för.
Samma fråga lyfter Toftered nu när QX ber om en reaktion på partiledarens avhopp.
– Från HBT-liberalers sida så är vi tacksamma för Johan Pehrsons stöd med att komma i mål med den nya könstillhörighetslagen som ger transpersoner mer makt över sina liv.
Vad hoppas du kring en ny partiledare?
– Vi ser fram emot att se hur nästa partiledare plockar upp regnbågsfacklan och går i mål med nästa stora regnbågsreform: ett förbud mot omvändelseförsök av hbtqi-personer. Så kan Liberalerna visa att när partiet har makt och inflytande, så blir hbtqi-personer friare, säger Toftered till QX.
Liberalerna, eller Folkpartiet som partiet hette tidigare, har under lång tid varit ett parti som drivit på för reformer som rör hbt-frågor. Partiet lyfter gärna att det var en liberal justitieminister som 1944 drev igenom en avkriminaliseringen av homosexuella relationer i Sverige. Det efter att frågan först lyfts av en socialdemokratisk minister redan 1933 men där frågan begravdes under kriget och den samlingsregering som då styrde.
Under 70- och 80-talen var det främst Folkpartiet och Vänsterpartiet (då Vänsterpartiet Kommunisterna) som drev på när det gällde reformer för homo-, bi- och transpersoner. Inte minst lyfts tidigare generaldirektören i Socialstyrelsen och senare riksdagsledamoten Barbro Westerholm fram som sinnebilden av det liberala engagemanget för reformpolitiken på hbt-området.
Partiet har den senaste tiden tappat rejält i opinionsundersökningarna och ligger nu senast på närmast katastrofala 2,8%. Trots att partiet ofta framställer sin medverkan i en regering som får stöd av Sverigedemokraterna som en ”garanti” för att liberala reformer skall fortsätta så har kritiken varit hård, både internt och även bland liberala väljare. Inte minst hos Stockholms liberaler och väljare har just samarbetet med Sverigedemokraterna varit illa sett.
I mediaspekulationerna kring hur Liberalerna kommer agera med en ny ledare pekas två spår ut för att återfå väljarstödet inför nästa års riksdagsval. Den ena strategin är att den nye partiledaren till skillnad från Johan Person går med på att Sverigedemokraterna ingår i en kommande regering. Den andra är tvärtom att den nya partiledaren meddelar att de inte vill fortsätta samarbetet genom Tidöavtalet.