”Vi har arbetat dygnet runt”, berättar närmast desperata aktivister som QX varit i kontakt med som arbetar med att hjälpa internflyktingar från Tjetjenien att nå en relativ säkerhet i de större städerna i Ryssland.

Informationen om systematiska utrensningarna av homosexuella kom först i den ryska oppositionstidningen Novaja Gazeta och från den ryska organisationen LGBT-Network. De internationella reaktionerna har låtit vänta på sig och svårigheterna att få de vittnesuppgifter som kommit från Tjetjenien kan vara en förklaring till att de politiska reaktionerna fördröjts.

Svenska Regnbågsfonden drog strax efter de första artiklarna i Novaja Gazeta igång en insamling som nu avslutats efter att 1,6 miljoner kronor samlats in till att hjälpa de som flytt till säkra boenden och akut hjälp.

Från LGBT-Network gick Igor Kochetkov den 13 april ut med en uppmaning via AllOut.org om att donera till deras arbete för att hjälpa hbt-personer som behöver fly Tjetjenien med resor och praktikaliteter. På bara några dagar hade 4000 gett stöd. Även internationell media utanför hbtq-världen börjar nu skriva om vad som händer.

Från RFSL kom på långfredagen ännu en uppmaning till Sverige att agera efter att de mottagit signaler om att ”situationen är värre än befarat”.
– Sverige och resten av det internationella samfundet måste öka trycket på den ryska federala regeringen att sätta stopp för den utrensning av homosexuella och bisexuella som pågår i Tjetjenien. De som har tillfångatagits måste släppas fria och en oberoende utredning måste tillsättas för att utreda händelserna, säger RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö.

RFSL trycker nu även på för att personer som behöver skydd skall erbjudas skyddsvisum för att få en säker och legal väg att hitta trygghet i Sverige och andra länder i  EU.