Den exil-iranska hbt-organisationen IRQR rapporterar att polisen i staden Bagh-e Bahadoran i provinsen Esfahan torsdagen den 13 april vid halv nio på kvällen genomförde en razzia mot en privat fest.

Pistolskott avfyrades och 30 män mellan 16-30 år arresterades anklagade för att vara homosexuella.

”IRQR har under des senaste dagarna fått rapporter och kunnat bekräfta att polis attackerade gästerna och misshandlade dem”, skriver Arsham Parsi i organisationens pressmeddelande och fortsätter.

”De togs till i Basij-häktet (det revolutionära militärgardet) och fördes därefter till Dastgerd-fängelset i Estefan. Några lyckades fly och vi fick rapporter om att flera av de gripna var heterosexuella.

Efter några dagar fick de arresterades familjer information av Basij om att deras söner arresterats anklagade för ”sodomi”. En specialåklagare handhar nu ärendet där förutom sodomi även anklagelser om förtäring av alkohol och bruk av psykedeliska droger ingår.”

Nyheten om arresteringarna rapporterades redan förra helgen av den svenskbaserade organisationen Dharma & Martia.
– Vi som aktivister i det internationella samfundet behöver tala högre och tydligare nu och kräva att den iranska regimen hålla ansvarig för sina handlingar, skrev Nadia Zabehi i ett pressmeddelande förra söndagen.  

Sodomi, dvs homosexuella handlingar mellan män, straffas med döden i Iran. En domare kan, enligt IRQR, fälla dödsdomen enbart baserat på läkares utlåtande. Att dricka alkohol straffas med upp till 100 piskrapp.