Efter att tyske förbundskanslern Angela Merkel och flera europeiska utrikesministrar, bland annat Margot Wallström, kallat upp ambassadörer för att trycka på, väljer nu Rysslands president Vladimir Putin att låta inrikesministern och åklagarmyndigheten undersöka övergreppen mot homosexuella i delrepubliken Tjetjenien.

I slutet av mars kom den ryska oppositionella tidningen Novaja Gazeta med uppgifter om att homosexuella jagades av tjetjenska myndigheter, sattes i läger och utsattes för tortyr. Minst tre personer rapporterades ha dödats.  Detta utöver de stora problem som homosexuella i den ryska delrepubliken redan haft med hedersproblematik gjorde att många valde att desperat fly.

Via finsk media nådde nyheten bland annat QX som skrev om rapporterna i börja av april. Ryska myndigheter valde att ignorera tidningen Novaja Gazetas och den ryska hbtq-rörelsens krav på att åklagarmyndigheten skulle utreda uppgifterna och det tog tid innan internationell media och politikens ledare tog uppgifterna på allvar.
Svenska Regnbågsfonden lyckades på kort tid samla in 1,6 miljoner svenska kronor som snart började överföras till de skyddsboenden som upprättats för flyende från Tjetjenien.

Journalisterna på Novaja Gazeta som rapporterade om förföljelserna i Tjetjenien har utsattes redan i början av april för hot från Tjetjenien. Amnesty International uppger att det vid ett möte med tjetjenska åldermän, opinionsledare och muslimska teologer, i centrala moskén i den tjetjenska huvudstaden Groznyj så anklagade Adam Shakhidov, rådgivare till landets ledare, offentligt tidningen för att ha ljugit och beskrev personalen som ”vår tros och vårt hemlands fiender”. 

På mötet, där 15 000 personer deltog, antogs också en resolution som i Amnestys översättning bland annat lyder: ”Med tanke på att det tjetjenska samhällets eviga grundvalar har blivit förolämpade, liksom de tjetjenska männens värdighet och vår tro, lovar vi att de verkliga anstiftarna kommer att möta vedergällning, oavsett var och vilka de är, oavsett hur lång tid det tar”. 

Journalisterna har för sin egen säkerhet tvingats lämna Ryssland.

Förutom Regnbågsfondens insamling har Sankt Petersburg-baserade LGBT-Network genomfört en insamling via AllOut.org med målet att finansiera flykten från Tjetjenien för de homosexuella och andra hbtq-personer som behöver föras i säkerhet. Nu undersöks även möjligheterna av att ge tjetjener fristad i EU, något bland annat RFSL uppvaktat svenska UD om. RFSL krävde i ett pressmeddelande den 12 april att de flyende skulle få fristad i Sverige samtidigt som de berömde svenska regeringen för att ha tryckt på det internationella samfundet för att få klarhet i händelserna.

Från ryska sida har linjen varit att slå dövörat till fram till att Angela Merkel vid sitt besök i Moskva den 2 maj satte press på Putin. Och nu har det gett resultat, drygt en månad efter att de första rapporterna kom.