(artikeln uppdaterad 20170819 efter att Margot Wallström av personliga skäl ställt in sin medverkan vid statsbesöket)

På måndag inledes ett svenskt statsbesök i Indonesien. Kungaparet åtföljs infrastrukturminister Anna Johansson. Utrikesminister Margot Wallström ställde på torsdagseftermiddagen in sin resa till Indonesien.

– Utrikesministern kommer inte att medverka på grund av sjukdom i familjen, sa Erik Wirkensjö, pressekreterare på Utrikesdepartementet till tidningen Expressen i torsdags eftermiddag.
UD kunde under torsdagen inte lämna en utlovad kommentar till QX, men denna skall nu komma under fredagen.

Under statsbesökets andra dag, på tisdag, verkställs straffet mot de två män som i onsdags dömdes till 85 piskrapp vardera för att de lever i en kärleksrelation. De kommer piskas offentligt i provinshuvudstaden Banda Aceh.

På grund av att Margot Wallström inte kan medverka kan det antas att delar av det program som planerats kommer att göras om. På UDs hemsida har dessa troliga förändringar ännu inte publicerats. När förändringar meddelas uppdaterar vi denna artikel.

Samtidigt som männen piskas så planerades besök vid nationalmonument och ett idrottsevenemang. De svenska representanterna skall enligt planerna besöka en mötesplats för unga kreatörer och den gamla staden Kota Tua. Svensk näringsliv deltar i ett Business Forum och det blir besök i Jakartas hamn. För att markera vikten av att stoppa våld mot barn besöks ett kvartersbibliotek som arbetar med frågan. På kvällen delar kungen ut ordnar och det svenska kungaparet håller mottagning på hotell Indonesia Kempinski.

Den indonesiska hbtq-rörelsens, Gaya Nusantara, grundare Dédé Oetomo, berättar för QX att situationen för hbtq-personer har försvårats senaste tiden.
– hbtq-aktivister i Aceh har legat lågt, och nu efter detta domslut kanske ännu mer så. Detta är absolut ett nytt bakslag för hbtq-aktivister över hela Indonesien, men vi arbetar nu mer diskret så att våra aktiviteter fortsatt skall kunna genomföras och för vår egen säkerhet. Vår kamp kommer med absolut ta längre tid nu.

– På måndag inleds det svenska statsbesöket i Indonesien. Har du några önskningar inför det besöket?
– När de svenska kungaparet och utrikesministern besöker Indonesien skulle det kanske artigt kunna påminna sina indonesiska värdar om att HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter och inte ignoreras så som om de inte existerade. Kanske skulle utrikesministern kunna ta sig tid att träffa HBTQ-aktivisterna, som den svenska ambassaden regelbundet har gjort. Konkreta steg för att lyfta, stärka och uppfylla de mänskliga rättigheterna skulle till exempel kunna utvecklas i samarbete med SIDA.