Trakasserierna mot Indonesiens hbtq-personer har intensifierats på senare tid i Indonesien.  På kort tid har två män som anklagas för att ha arrangerat en gayfest i Surabaya arresterats. Två män har i den indonesiska provinsen Aceh dömts till 85 piskrapp vardera för att de lever i en kärleksrelation. Deras straff skall verkställas i morgon tisdag.

Och idag, samtidigt med att det svenska statsbesöket inleddes med Kungen och Drottningen liksom Infrastrukturminister Anna Johansson och flera representanter för svenskt näringsliv, så arresterades 141 män i huvudstaden Jakarta. Männen arresterades för att de var på besök på gaysaunan Atlantis Gym & Sauna.

Sveriges drottning och kung med Indonesiens president Joko Widodo och fru Irina vid det svenska statsbesökets första dag

Jessica Stern från OutRight International uttrycker på måndagskvällen stor oro över situationen i Indonesien.

– Det som händer i Indonesien är farligt och skrämmande, säger hon. Myndigheter använder sina personliga fördomar och moral för att förtrycka olika grupper och speciellt HBTQ-gruppen. Tidigare har HBTQ-samhället upplevt mer av tolerans i det indonesiska samhället, men under de senaste 18 månaderna har situationen förvärrats. HBTQ-personer i Indonesien är jämställda medborgare och skall inte bli utsatta för speciell behandling enbart på grund av vilka de älskar eller vilka de är.

Den indonesiska hbtq-rörelsens, Gaya Nusantara, grundare Dédé Oetomo, berättade för QX i samband med domen i Ache att hbtq-rörelsen nu arbeta mer försiktigt än tidigare. Oetomo hoppades att Sverige i samband med statsbesöket kunde  ”påminna sina indonesiska värdar om att HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter och inte ignoreras så som om de inte existerade. ” Han hoppades även få möta svenska utrikesministern. Margot Wallström tvingades ställa in sin medverkan, men UD förklarade i fredags för QX att ”svenska företrädare är självklart öppna för att träffa representanter från HBTQ-rörelsen i samband med statsbesöket”.