Brittiska The Guardian rapporterade i tisdags att så kallat ”konversions-terapi” nu åter blir tillåtet i Brasilien. Målet med ”konversions-terapi” är att omvända homosexuella till heterosexuella och utgår från synen att homosexualitet är en sjukdom.

1999 infördes genom ett beslut från det Federala Psykologistyrelsen (Conselho Federal de Psicologia) ett förbud för psykologer att utföra behandling i syfte att ”bota” homosexualitet.

Frågan togs upp till prövning efter att en evangeliskt kristen psykolog, Rozangela Justino, fick sin licens tillbakadragen då hon erbjöd ”konversions-retapi”. I ett utslag gav domaren Waldemar de Carvalho henne rätt och därmed öppnas nu för ”konversions-terapi” i landet.

Reaktionerna kom omedelbart från såväl  Psykologistyrelsen, hbtq-rörelsen som en rad kända brasilianare.
– Det finns inget sätt att bota något som inte är en sjukdom, konstaterade Psykologistyrelsens ordförande Rogério Giannini enligt The Guardian.

En av landets mest popära sångare, Larissa Machado med artistnamnet Anitta, fick stor backning när hon i ett uttalande via Instagram sa att landet istället borde fokusera på sina många verkliga problem och frågar retoriskt: ”Vem är det som på allvar är sjuk här?”.

Oron för en konservativ backlash i landet är nu stor. Förutom den senaste domstolsbeslutet ställdes den 12 september en utställning med Queer konst in efter klagomål från evangeliskt kristna grupper. Queer Museu ställde ut på ett kulturcenter i Porto Alegre men fick kort efter öppnande stänga ner. Utställningen anklagades för att uppmuntra till ”blasfemi” (dvs kränka religioner), pedofili och sex med djur. Anklagelserna tillbakavisades av kuratorerna, men Santander Bank som äger kulturcentret backade. Via ‪#‎queermuseu visas bilder från utställningen och förs en debatt kring censur och konservativ backlash i Brasilien.