Känslorna i den amerikanska och internationella hbtq-rörelsen är upprörda efter att USA tillsammans med 12 andra länder valde att rösta mot en resolution i FNs råd för mänskliga rättigheter som innebar ett fördömande av dödsstraff för homosexuella handlingar.

The Human Rights Council i FN antog med bred majoritet resolutionen som krävde att dödsstraff utdömda för handlingar som  ”apostasi*, blasfemi*, äktenskapsbrott och samtyckande samkönade relationer” skall avskaffas. I resolutionen fördöms även dödsstraff utdömda för minderåriga, mentalsjuka och havande kvinnor.

I rådet sitter 47 medlemsstater varav 27 röstade för och 13 emot, resten avstod.

USA, Saudarabien, Kina, Egypten, Burundi, Etiopien, Bangladesh, Indien, Botswana, Qatar, Irak, Japan och Förenade Arabemiraten är de länder som röstade emot resolutionen. Kenya, Nigeria, Tunisien, Indonesien, Filippinerna, Kuba och Sydkorea avstod.

Resolutionen lades fram av Belgien, Benin, Costa Rica, Frankrike, Mexiko, Moldavien, Mongoliet och Schweiz vilket fick André du Plessis från ILGAs* FN-verksamhet att påpeka att det handlar om länder från alla världens hörn. Till PinkNews säger han att nej-rösten inte specifik handlad om dödsstraffet gällande samkönade relationer, utan om inställningen till dödsstraff i allmänhet.

Just USA röstar regelmässigt ned alla resolutioner som rör dödsstraff oavsett för vilken handling det utdöms.

Dödsstraff för samtyckande homosexuella handlingar praktiseras idag i Iran, Saudiarabien, Sudan, Jemen och i vissa regioner i Somalia och Nigeria. I lagen kan dödsstraff för homosexuella handlingar utdömas i Afghanistan, Mauritanien, Qatar och Förenade Arabemiraten, men där har inga dödsstraff genomförts på senare år. I Brunei infördes dödsstraff för homosexuella handlingar 2014. Ännu har ingen avrättats.

Från den amerikanska och internationella HBTQ-rörelsen kommer nu skarpa fördömanden mot att 13 länder röstade mot att avskaffa dödsstraffet för homosexuella handlingar.

– Det är helt ofattbart att tänka sig att hundratals miljoner människor lever i stater där en kan bli avrättad endast på grund av vem de älskar, kommenterar Renato Sabbadini, chef för ILGA.