Vid en konsert med libanesiska rockbandet Mashrou’ Leila med en öppet homosexuell sångare och texter som handlar om ett öppet samhälle, valde några i publiken att vifta med regnbågsflaggor. Egyptisk media reagerade omedelbart och krävde ingripanden. De som flaggade med regnbågsflaggorna arresterades och därefter har en våg av arresteringar skett i Egypten. TT uppger att sedan konserten har 27 personer arresterats misstänkta för homosexualitet.

Amnesty International uppger att sex män som arresterats utsatts för påtvingad rättsmedicinsk undersökning av analen. Männen skall ha tvångsundersökts inför en rättegång som startade den 1 oktober som ett led i att ”bevisa” att de haft analsex.

– Analundersökningar utförda under tvång är avskyvärda och en form av tortyr, säger Najia Bounaim från Amnesty i en kommentar.  De egyptiska myndigheterna har en upprörande historia av att utföra invasiva fysiska tester som blir till tortyr av arresterade under deras häktningstid. Alla planer på att utföra sådna tester på dessa män måste upphöra omedelbart.