Maksim Lapunov framträdde vid en presskonferens i Moskva i måndags som ett av offren för hetsjakten mot homosexuella i Tjetjenien. Han blev därmed den första som vågat gå ut offentligt.

Vid presskonferensen anklagade han myndigheterna i Tjetjenien för att ha fängslat och misshandlat honom som ett led i den hetsjakt som drabbat ett hundratal hbtq-personer i delrepubliken.

Han vittnade om att misshandeln pågick under hela den period på nära två veckor som han hölls i fängsligt förvar. Dessutom berättade han att vakterna tvingade honom och hans partner att slåss med varandra. Dagligen utsattes han för psykisk tortyr med hot om att mördas.

Lapunovs presskonferens hölls i samband med att han också lämnar in ett klagomål till ryska myndigheter. Han blir den första som vågat ta det steget. Beslutet kommer trots att han hotats med att dödas om han berättar om vad han utsatts för.

Lapunov kommer från Omsk i Sibirien men hade ett arbete i Tjetjenien när han arresterades.

Misshandeln, berättar han var så svår att han när han äntligen släpptes och flydde Tjetjenien ”knappast kunde gå”.

Jag har haft mardrömmar om det jag gått igenom, berättade han.
– Alla dessa skrik, stön och böner om nåd har satt djupa spår i mig. Nu hoppas jag på rättvisa. Jag vill inte vara oskyddad i mitt eget land så att någon från Tjetjenien jagar upp mig och mördar mig.

Vi presskonferensen berättade han att han stötte på andra homosexuella i det förvar han satt på som misshandlades svårt. Totalt säger ryska hbtq-organistaioner att över 100 fall registrerats. 15 personer har de inte kunnat nå efter att de lämnats ut till släktingar från häktningen.

– De hetsar folk till att mörda sina släktingar, sa aktivisten Igor Kochetkov vid presskonferensen.

När händelserna i Tjetjenien blev känd startade svenska Regnbågsfonden en insamling för att ge humanitärt stöd till de som flytt Tjejtenien. På några få dagar kom 1,6 miljoner kronor in till fonden. Regnbågsfonden startade nyligen en insamling till hbtq-personer som utsatts för liknande trakasserier i Azerbajdzjan. Bli månadsgivare eller ge ett enstaka bidrag här.